«Blade Runner» til VM-semifinale

Beinamputerte Oscar Pistorius (til v.) i ferd med å kvalifisere seg til semifinale på 400 meter i friidretts-VM søndag. (Foto: Mark Blinch, SCANPIX/Reuters) Les mer Lukk

Beinamputerte Oscar Pistorius løp seg søndag fram til VM-semifinale på 400 meter. Han hadde 14. beste tid i kvalifiseringen.

«Blade Runner», som sørafrikaneren kalles på grunn av sine spesielle beinproteser, har kjempet en langvarig kamp for å få delta i et mesterskap for funksjonsfriske. Eksperter mener nemlig at de spesielle protesene faktisk gir ham en fordel.

Pistorius ble født uten fibula (leggbein), og begge beina hans ble derfor amputert under kneet da han var bare 11 måneder gammel. 24-åringen har vunnet fire Paralympics-gull, men nå har han omsider oppfylt drømmen om å konkurrere i et mesterskap for funksjonsfriske.

Les også: Tjener mange sekunder på kunstige bein

– Jeg er sliten. Nå må jeg kjøle meg ned, slappe av og finne fokus igjen. Det var et fint løp for meg. Jeg er glad for å være med i VM, sa Pistorius etter å ha løpt inn til 45,39.

Tittelforsvarer LaShawn Merritt imponerte i kvalifiseringen bare en måned etter at han sonet ferdig en utelukkelse for doping.

– Jeg har trent veldig hardt i lang tid. Nå tar jeg runde for runde. Det gikk etter planen i kvalifiseringen. Jeg viste meg fram som tittelforsvarer, og nå tenker jeg allerede på mandagens semifinale, sa Merritt etter å ha notert årsbeste i verden med 44,35.

Les også: Får ikke delta i OL

Merritt vant også OL-gull i 2008, men han testet positivt på steroiden DHEA tre ganger mellom oktober 2009 og januar 2010. En amerikansk voldgiftsrett lot ham slippe med mindre enn to års utelukkelse, og dermed rakk han VM.

Blant de andre som kvalifiserte seg til semifinale er de belgiske tvillingene Kevin og Jonathan Borlee. Kevin er regjerende europamester.

Les flere nyheter