– Gaddafi villig til å gi fra seg makten

Muammar Gaddafi har allerede mistet sin makt over Libya. Hans talsmann sier han nå vil inngå samtaler om maktoverføring, mens opprørerne jakter på ham. Arkivfoto: Scanpix/Reuters. Les mer Lukk

Libyas leder Muammar Gaddafi er villig til å inngå samtaler om å overføre sin makt, sier den falne diktatorens talsmann.

Talsmannen skal ha sagt til et nyhetsbyrå at samtalene vil bli ledet av Gaddafis sønn, skriver BBC.

Libyske opprørere kontrollerer nå mesteparten av landet, også hovedstaden Tripoli. Opprørerne mener Gaddafi-familien skjuler seg i området, og de har utlovet en belønning på 1,3 millioner dollar og straffrihet for den som dreper Muammar Gaddafi eller tar ham til fange.

BBCs Jon Leyne mener Gaddafis tilbud om maktoverføring kun vil bli sett på som nok et tegn på den tidligere lederens fortsatte vrangforestillinger.

Opprørsrådet forsøker nå å få orden tilbake i gatene i Tripoli, men byen lider av utstrakt mangel på strøm og vann.

Les også: Bilkolonne inn i Algerie fra Libya

Diplomatisk innsats

En uke etter at Libyas opprørere gjorde sitt triumferende inntog i Tripoli har deres venner internasjonalt nå satt i gang et hektisk diplomatisk arbeid for å sikre seieren og hjelpe til med gjenoppbyggingen av landet, melder AFP.

Grunnsteinen i innsatsen den kommende uken blir en større konferanse av «Libyas venner» i Paris torsdag. Samtalene begynte forrige torsdag i Istanbul og fortsetter ved FN i New York.

På spill står troverdigheten til det nye opprørsregimet i Tripoli, som er i ferd med å ta kontroll over landet etter å ha kastet Muammar Gaddafi. Hans brutale regjeringstid låste Libya i det en imam fra Tripoli har kalt et «42 år langt koma».

Les også: Angrep i Gaddafis hjemby

Frosne midler

For raskt å få på plass en stabil regjering og fylle det farlige vakumet som har oppstått etter diktatoren behøver det nasjonale overgangsrådet penger.

For å skaffe midlene til veie håper rådet på at dets utenlandske venner, ledet av Storbritannia, Frankrike og USA, vil frigi milliarder av dollar i utlandet som en gang ble kontrollert av det kastede regimet og nå er frosset etter FN-vedtak.

Disse midlene har ennå ikke begynt å strømme inn, og torsdag er omkring 50 land invitert til Paris for å diskutere andre praktiske tiltak som donorgaver, forsyninger av mat og drivstoff, opplæring av politi og diplomatisk anerkjennelese.

Les flere nyheter