UD vil besøke sultestreikende French og Moland

De drapsdømte nordmennene Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland (t.h.) sultestreiker i protest. Her under rettssaken i Kisangani. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Les mer Lukk

De to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sultestreiker i protest mot at de ble beskyldt for rømningsforsøk. Utenriksdepartementet vil besøke fangene i nær framtid.

Etter det påståtte forsøket på å rømme ble de to flyttet til en celle uten strøm der de må bo sammen med en annen kongolesisk fange som har rapporteringsplikt til fengselsledelsen, skriver Dagbladet.


– Dette har ikke noe med sikkerhet å gjøre. Dette er rein avstraffelse. Vi har ikke spist i hele dag og vil ikke spise før vi får vår egen celle igjen, sier French til avisa.

Les også: Kongo-fangene avviser at de prøvde å rømme

Har vært i kontakt

Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD sier til NTB at de var i kontakt med fangene tidligere i uka da anklagene ble kjent. Sist en representant for norske myndigheter var på besøk i fengselet i Kisangani, var i juni.

– Vi planlegger nå et nytt besøk i nær framtid, blant annet for å se hvordan situasjonen er etter flyttingen, sier Kopstad, som ikke vil si noe om status for arbeidet med soningsoverføring til hovedstaden Kinshasa.

French avviser beskyldningen om at de har prøvd å grave seg ut av fengselet via at hull i taket i cellen sin, slik det ble meldt tidligere denne uka. I cellen de sitter i nå, har de ikke strøm og dermed verken lys eller vifte.

Problemer med bråk

I den cellen de to hittil har disponert, har de vanligvis pleid å sove om dagen og være våkne om natten for å slippe unna det verste bråket i fengselet. Men nå er også søvn et problem, på grunn av bråket fra fengselet og det faktum at den andre fangen alltid er til stede, sier French til Dagbladet.

Nordmennenes advokat, Morten Furuholmen, betegner overfor avisa forholdene som nesten helt ulevelige. Han mener det er på høy tid med større engasjement fra norske myndigheter.

– UD har brukt midler og stor innsats, men nå bør diplomatiet heves noen hakk. Utenriksministeren bør dra ned til Kongo og føre samtaler. Ellers ender dette her i tragedie, sier han.

Vurderer virkemidler

Marte Lerberg Kopstad understreker at saken har høy prioritet og at Jonas Gahr Støre har hatt flere samtaler og møter med sin kongolesiske kollega.

– Vi har fått lovnader om soningsoverføring, men det har dessverre ikke kongolesiske myndigheter gjennomført. Vi vil fortsette å presse på for at lovnadene følges opp og hele tiden vurdere hvilke virkemidler vi har og som er hensiktsmessige å bruke, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Hun sier det også er grunn til å stille spørsmål ved om kongolesiske myndigheter ivaretar rettssikkerheten til French og Moland etter rømningsanklagene og at dette er noe de skal se nærmere på ved det forestående besøket.

Les flere nyheter