Orkanen Irene:

Stille før stormen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Forbereder seg på orkanen
New York City forbereder seg på møtet med «Irene», og lørdag stanset «byen som aldri sover» nærmest opp.

Byen som aldri sover stanset lørdag opp i påvente av at den kraftige orkanen «Irene» skal treffe verdensmetropolen.

Kollektivtrafikken stanset opp og flyplassene har stengt. Mange butikker i byen har også holdt stengt i påvente av stormen, mens folk flest holder seg hjemme. Det vil si, de som er så heldige at de ikke allerede har måttet rømme byen på grunn av evakuering.

Gatene på Manhattan som vanligvis syder av liv var lørdag nærmest tomme.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg har tidligere bedt om at rundt 370.000 innbyggere burde evakuere innen lørdag ettermiddag lokal tid på grunn av orkanen. De fleste har fulgt hans råd, mens de som har blitt igjen risikerer ifølge borgermesteren livet dersom det verste scenariet han frykter kan ramme byen skjer.

Tdligere på dagen lørdag ble det kjent at titusenvis av personer langs USAs østkyst har måttet forlate hjemmene sine, og flyplasser og butikker holdt stengt før orkanen Irene slo inn over USA.

Innbyggerne forberedte seg på oversvømmelser, voldsomme bølger og strømbrudd som følge av orkanen.

Les også: Alle flyplasser i New York stengt

Det er første gang i historien at en obligatorisk evakuering av borgerne i USAs mest folkerike by iverksettes. Myndighetene i byen har også besluttet å evakuere 7.000 pasienter fra sykehus og pleiehjem i lavtliggende områder.

Å overhøre de obligatoriske evakueringsordrene er både farlig og dumt, fremholder Bloomberg.

– Irene er en livstruende orkan for innbyggerne i New York, fastslår han.

I New Jersey har 750.000 personer fått ordre om å evakuere fra Cape May-området, mens mer enn 200.000 mennesker er bedt om å dra fra kystområdene i North Carolina.

Les også: Bloomberg beordrer evakuering fra New York

To døde

Orkanen traff lørdag land nær Cape Lookout øst i delstaten North Carolina, og minst to mennesker har allerede mistet livet i uværet. En mann døde av hjerteinfarkt da han skulle dekke til vinduene sine, mens en annen mann omkom da han kjørte inn i et veltet tre.

Irene hadde en vindstyrke på 140 kilometer i timen da den traff land, og den ble kategorisert som en orkan av kategori 1 på Saffir-Simpsons skala. Skalaen måler orkaners styrke og har fem nivåer, hvor nivå fem er høyest. Orkanen beveget seg nordøstover med en hastighet på 22 kilometer i timen.

55 millioner mennesker befinner seg i det som kan bli orkanens bane, fra Carolina-statene til Cape Cod i New England.

Få timer før den nådde land, svekket imidlertid Irene seg i styrke. USAs nasjonale orkansenter i Miami nedgraderte den fra kategori 2 til 1.

Men USAs minister for innenlands sikkerhet Janet Napolitano understreker at Irene fortsatt er en «stor og farlig» storm på vei opp langs østkysten.

Les også: Monsterstormen truer New York

Stengte flyplasser

Alle New Yorks tre flyplasser, Kennedy, LaGuardia og Newark i New Jersey, stengte lørdag.

Foreløpig gjelder stengningen bare innkommende fly, mens avganger inntil videre kan gå som normalt. Nærmere 8.000 avganger i helgen er likevel kansellert allerede, ettersom flyselskaper flytter flyene sine til tryggere plasser.

SAS innstiller alle helgens flyavganger til storbyen.I tillegg ble all kollektivtrafikk stanset, og undergrunnsbanen ble stengt fra lørdag formiddag. 900 soldater fra heimevernet og 2.500 arbeidere i elektrisitetsverket er kalt inn i beredskap i byen.

Les også: New York erklærer unntakstilstand før orkan

Les flere nyheter her