Potensielle perler

Når du går på loppemarked bør du tenke over om du kan se tingene for deg i et rom, sier interiørstylist Signe Schineller. Les mer Lukk

Gleden av å gjøre et interiørkupp blir kanskje enda større hvis det skjer på loppis.

Høsten i lopper  

Det kryr av loppemarkeder i hele landet denne høsten, og det kan lønne seg å følge med på nett, plakattavler og lignende. Her er et lite utvalg fra de kommende helgene:

Oslo:

Sted: Ila skole. Arrangør: Ila skoles musikkorps (3.-4. september)

Sted: Sagene skole. Arrangør: Sagene skole musikkorps. (3.-4. september)

Sted: Bekkelaget skole. Arrangør: Bekkelaget skoles musikkorps. (24.-25. september)

Bergen:

Sted: Jekteviken. Arrangør: Dyrebeskyttelsen Bergen. (3.-4. september)

Lier:

Sted: St. Hallvardhallen. Arrangør: Høvik og Lier musikkorps. (3.-4. september)

Larvik:

Sted: Østre Halsen skole. Arrangør: Østre Halsen musikkorps. (3.-4. september)

Kristiansand:

Loppemarked/ garasjesalg, Krossen. Arrangør: Aisha Rais. (4.-6. september)

Hønefoss:

Sted: Stranden skole. Arrangør: IF Tyristubben håndball. (17.-18. september)

Mjøndalen:

Sted: Mjøndalshallen. Arrangør: Mjøndalen og Steinberg skolekorps. (17.-18. september)

Fetsund:

Sted: Kringen. Arrangør: Fetsund KFUK-KFUM. (24. september)

Slattum:

Sted: Slattum skole. Arrangør: Søndre Nittedal skolekorps. (15.-16. oktober)

Lillehammer:

Sted: Håkons hall. Arrangør: Hammartun skolekorps. (15.-16. oktober)

Dammen:

Sted: Åskollen skole og Glassverket hallen. Arrangør: Åskollen skolekorps. (28.-30. oktober)

(Kilde: loppemarked.info og Loppemarkeder i Bergen (blogg))

Loppesider

Er du ute etter lopper fra lag og foreninger eller privatpersoner, er det flere nettsider det kan lønne seg å følge med på.

loppemarked.info – Oversikt over loppemarkeder i Norge

loppemarkederibergen.blogspot.com – Oversikt over loppemarkeder i Bergen

loppemarkeder.com – Oversikt over loppemarkeder i Oslo

«Loppemarkeder i Trondheim» (Facebook) – Oversikt over loppemarkeder i Trondheim

finn.no – Markedsplass for brukt og nytt

ebay.com – Nettauksjoner som har det meste

En god blanding av nytt og gammelt fyller den lyse stua hos interiørstylist Signe Schineller. En blomstrete asjett, en slik som bestemødre elsker, pynter opp veggen ved siden av flatskjermen. En sigareske har blitt til en dekorativ titteboks, og beina på det massive trebordet vitner om tredreiing av beste sort. Sofaputa er håndbrodert med sirlige sting i duse farger. Ingen vet av hvem. Og alt dette kom på plass for en billig penge.

– Jeg har blitt nødt til å begrense loppemarkedsbesøkene mine. Hvis du ikke skal bruke det med en gang, trenger du jo en plass å sette det. Men jeg er veldig glad i ting, sier Schineller.

Smått og stort

Lignende småskatter finnes trolig nær deg i høst. Dette er tida da lag, foreninger, menigheter og skolekorps samler og selger lopper i hopetall. Kvaliteten kan variere, men gull er ikke alltid så langt fra gråstein. Se muligheter og bruk øynene, råder Schineller, som driver bloggen re: signert.

– Loppemarkeder over to dager sparer noen ting til dag to. Men ofte blir det lagret under bordene, så setter du deg på kne og roter litt, kan du finne noen skatter der, sier hun.

I tillegg til er det greit å tenke over hvordan du kan bruke den gjenstanden du har funnet, og prøve å se den for deg i et rom. En rosa glassvase er kanskje ikke så fin i seg selv, men kan skru helhetsinntrykket av stuekroken fra ok til glimrende hvis det går godt til maleriet eller stolen.

Men det skal likevel mye til for at de mest verdifulle møblene havner på loppis, mener Richard T. Brunæs, innehaver av bruktbutikken Obelisque i Oslo.

– Leter du etter noe spesielt, skal du ha en god dose flaks for å gjøre et skikkelig kupp. Men det er mye fint der ute, så alle kan gjøre gode og hyggelige kjøp. Det handler også om å ha litt kunnskap, sier Brunæs.

Gjenbruk

– Men det kan også hende noe er litt ødelagt eller kan gjøres noe med. Redesign er mer enn å male hvitt. Jeg liker å beholde noe av det gamle slik det var, sier Schineller og løfter opp en teakkrakk.

Krakken kostet 10 kroner, og det gulrosa, blomstrete trekket fant hun nederst i en kurv med restestoff på Mysen. Sammen med et pyntebånd og en grønn knapp på toppen, har det blitt det Schineller kaller sitt favorittredesign.

– Folk leverer alt mulig til loppemarkeder, og ikke nødvendigvis så gamle ting. Men mye av det nye er ikke alltid like sjelfullt eller holdbart, sier Schineller.

– Ikea-vintage er som regel ikke så veldig spennende. Men på loppemarked kan du for eksempel finne fullt brukbare hagemøbler. Det er viktig at folk tenker gjenbruk, sier Brunæs ved Obelisque.

– Behold roen

Når de populære loppemarkedene åpner dørene, kan trykket bli i overkant stort. Spisse albuer og racet etter det beste og mest spesielle kan for noen ødelegge sjarmen med handlingen og den sitrende spenningen.

– Før i tiden var det mer avslappet. Men så var det ikke noe status å gå på loppemarked for 20–25 år siden. Det var heller litt flaut. I dag har det blitt blodig alvor, knuffing og skubbing. Jeg tror det er viktig å beholde roen, ta seg god tid og kikke litt for å få en god opplevelse, sier Brunæs.

Selv om loppemarkedets geografi ikke trenger å være avgjørende for utvalget og kvaliteten på loppene, kan det lønne seg å dra litt ut av sentrum, dersom du bor i en by.

– Det er nok en trend at folk drar litt utenbys. Kanskje kan du være litt heldigere der, sier Brunæs.

Og med oppmerksomme øyne, leting, god teft og fint driv kan en loppetur fort bli til mange favner «nytt» fyll til huset.

– Husk at du skal få med deg alt sammen hjem. Budbil blir fort dyrere enn handelen, sier Schineller.


Les flere nyheter her