Bred feiring av kronprinsparets bryllupsdag

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit hadde torsdag tiårs bryllupsdag som ble markert med gudstjeneste i Oslo Domkirke. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix. Les mer Lukk

Noen minutter før klokka tre torsdag kom kronprinsparet til Oslo domkirke for å markere sin ti år som ektefolk med en gudstjeneste i den samme kirken hvor de giftet seg i 2001.

Med i følget var kong Harald og dronning Sonja med kronprinsparets barn Marius, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

Blant æresgjestene er kronprinsse Victoria og prins Daniel av Sverige, i tillegg til representanter for det offisielle Norge, venner og familie.

Les også: Kronprinsparet gjennom ti år

Ti år etter

Ti år etter at de gikk ut av Domkirken som rette ektefolk og hilste folket, skal kronprinsparet igjen markere bryllupsdagen der, med en spesiell jubileumsgudstjeneste. Blant æresgjestene er kronprinsse Victoria og prins Daniel av Sverige, i tillegg til representanter for det offisielle Norge, venner og familie. To hundre plasser ble i forrige uke delt ut fritt til dem som måtte ha lyst til å delta. Interessen fra folket er stor, noe kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet har merket seg:

– Det er kommet mange hyggelige hilsener i forbindelse med markeringen, også på kronprinsparets Facebook-side, sier Hagen.

Les også: Spent prins på første skoledag

Privat middag

Torsdag kveld holder kong Harald og dronning Sonja middag på Slottet i anledning bryllupsdagen. Prinsesse Märtha Louise, Ari Behn, prinsesse Astrid fru Ferner og Johan Martin Ferner er blant gjestene. Men før dette skal kronprinsparet ta seg en liten stopp på veien fra Domkirken til Slottet. Det er nemlig flere som har tiårsjubileum denne dagen.

På Universitetsplassen feires Kronprinsparets Fond, som ble etablert på bryllupsdagen 25. august 2001. På Facebook-siden har kronprinsparet selv lagt ut en invitasjon til gratiskonsert:

– Håper så mange som mulig vil komme og se konserten med ungdommene i Gatekunst 4 på Universitetsplassen klokken 15.30. Vi benytter også anledningen til å markere 10-års jubileet for Kronprinsparets Fond. Vi gleder oss. Velkommen, står det i meldingen som ble lagt ut onsdag kveld.

Les også: 200 fikk billett til kronprinsparets bryllupsdag

Ny satsning

Fram til nå har Kronprinsparets Fond støttet ulike prosjekter i inn- og utland økonomisk, men nå ønsker kronprinsparet en mer målrettet satsing på barn og unges oppvekstvilkår i Norge. Fire prosjekter er plukket ut og vil få støtte til sitt arbeid for å fange opp ungdom som av ulike årsaker risikerer å falle utenfor.

Gratiskonserten har fri aldersgrense og 16.30 ankommer hedersgjestene for å presentere prosjektene fondet vil samarbeide med de neste tre årene. Pøbelprosjektet, Kjør for Livet, Arbeidsinstituttet og GatekunstAkademiet vil få et finansielt bidrag og inviteres inn i et kompetansenettverk.

Grunnkapitalen i fondet var regjeringens «folkegave», én krone fra hver av landets innbyggere, gitt i 2001 og så igjen til femårsjubileet 25. august 2006. I tillegg mottar fondet finansiell støtte fra private aktører i næringslivet og pro bono innsats innenfor feltene strategi, juss og kommunikasjon.

ABC Nyheter feirer ti års bryllupsdag med stor billedkavalkade.