Britisk høyreekstremist skal avhøres av norsk politi

Den britiske høyreekstremisten Paul Ray (bildet) skal avhøres av norsk politi i forbindelse med terrorsaken. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Den britiske høyreekstremisten Paul Ray skal onsdag avhøres av norsk politi i forbindelse med terrorsaken, opplyser politiet.

Mannen skal angivelig være den terrorsiktede Anders Behring Breiviks store forbilde, og i sitt såkalte manifest hevder Breivik at de to grunnla organisasjonen Tempelridderne sammen, noe Ray har avvist er korrekt.

– Det stemmer at Paul Ray har tatt kontakt med Oslo politidistrikt, og at han skal avhøres i forbindelse med terrorsaken onsdag, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo politidistrikt til NTB.

Hanssen ønsker ikke å si nærmere om hvor og når avhøret skal finne sted.

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby har tidligere uttalt at Ray «åpenbart er en av dem vi vil kontakte».

Les alt om terrortragedien 22. juli 2011 her

Nekter for kontakt

Den 35 år gamle briten som for tiden er bosatt på Malta, sa til Dagbladet i forrige uke at han ville reise til Norge for å renvaske seg.

– Jeg reiser gladelig til Norge for å snakke meg ut av saken. Om politiet ikke har kontaktet meg i løpet av i dag, onsdag, vil jeg reise for å renvaske meg, sa Ray til avisen.

I Breiviks manifest henvises det flere ganger til en påstått mentor, «Rikard Løvehjerte» som nordmannen skal ha fått veiledning fra. Medlemmer av den høyreekstreme organisasjonen English Defence League (EDL) har uttalt at «Rikard» var identisk med Paul Ray, som står bak bloggen Lionheart.

Ifølge nordmannen møtte han Paul Ray i London i 2002, men dette møtet nekter Ray for har funnet sted, og han har benektet ethvert kjennskap til nordmannen.

Briten har bekreftet at han var med på å stifte en organisasjon som kalles Tempelridderne, men sier at Breivik ikke har hatt noe å gjøre med gruppen.

Ifølge Ray er Tempelridderne å betrakte som en tro, ikke en massiv organisasjon. Han har nektet å oppgi noe navn på medlemmene, eller si hvor mange som er medlemmer.

Er enig i mye

Han hevder å ta avstand fra terrorhandlingene, samtidig som han har sagt at Breivik «ikke er den eneste som tenker slik».

– Mine tanker er de samme, at islam er en trussel mot vår livsstil. Jeg kommer ikke til å si at jeg ikke synes det er slik, for det gjør jeg, har Ray tidligere sagt til nyhetsbyrået AP.

Han har også sagt at han tror det vil «komme flere slike angrep» om det ikke blir gjort «drastiske endringer i innvandringspolitikken»

På et bilde som stammer fra et intervju med TV-kanalen VBS er 35-åringen iført en genser med et rødt kors som minner om logoen på førstesiden til Breiviks manifest. Også på Rays blogg finnes et lignende symbol.

Les flere nyheter her