Sudan kunngjør våpenhvile i Sør-Kordofan

Sør-Kordofans guvernør Ahmed Haroun snakket i forrige uke med pressen om situasjonen i den sudanske delstaten. Nå har Sudans president bedt om våpenhvile i to uker etter harde kamper. Foto: REUTERS / Mohamed Nureldin Abdallah / Scanpix. Les mer Lukk

Sudans president har kunngjort to ukers våpenhvile i delstaten Sør-Kordofan, en uke etter at FN la fram en rapport om vold og overgrep i regionen.

Siden Sudan og Sør-Sudan skilte lag i forrige måned, har det vært flere sammenstøt i Sør-Kordofan, en sudansk delstat som ligger på grensen til Sør-Sudan og inneholder mesteparten av nords oljereserver.

Sør-Kordofan forble under nordsudansk administrasjon da det sørlige Sudan ble selvstendig stat i juli. Krigere fra Nuba-regionen som tidligere var allierte med opprørerne i sør, kjemper nå videre på egen hånd mot regjeringsstyrkene.

Tirsdag ba Sudans president Omar Hassan al-Bashir om en unilateral våpenhvile i delstaten for to uker.

FNs høykommissær for menneskerettigheter UNHCR og FNs utsendinger i Sudan la for en uke siden fram en felles rapport med detaljer om overgrep i regionen, som drap, bombing av sivile og kidnappinger.

Overgrepene skal ha blitt begått i tiden fra juni og fram til nå. FN sa de fryktet at partene i konflikten i Sør-Kordofan kan ha begått forbrytelser mot menneskeheten.

Les flere nyheter her