Gaddafis sønn oppildner til kamp

Your browser doesn't support HTML5 video.

Full forvirring i Tripoli
Saif al-Islam, sønnen til Muammar Gaddafi som opprørerne sa de hadde tatt til fange, dukket natt til tirsdag opp sammen med jublende tilhengere i sentrum av Tripoli.

Under et besøk på hotellet der de utenlandske journalistene holder til, sa han at regjeringsstyrkene er i ferd med å slå ned opprøret.

Han tok også med seg journalister til farens hovedkvarter Bab al-Azizia, der han smilte og bokset i lufta mens han pratet med oppstemte tilhengere.

– Vi brakk ryggen på opprørerne. Det var en felle. Vi har gjort det hardt for dem, så vi vinner, sa han.

Mens alle trodde på opprørernes påstand om at de hadde Saif i sin varetekt, og ICC-aktor Luis Moreno Ocampos forsikring om at han snart ville bli utlevert, kom det som en stor overraskelse da Saif dukket opp, åpenbart på frifot.

Se video av Saif al-Islam i Tripoli i natt

Han forsikret BBCs korrespondent om at Tripoli var under regjeringens kontroll, og at faren Muammar Gaddafi var i trygghet og i god behold, selv om han ikke har vært å se på en god stund.

Storoffensiv

Opprørerne strømmet inn i Tripoli fra flere kanter søndag, samtidig med at motstandere av Gaddafi i Tripoli kom fram og sluttet seg til dem.

Utenlandske journalister i byen har vært vitne til skuddvekslinger og kamper mens opprørerne har forsøkt å renske ut snikskyttere og lommer av motstand. Hundrevis av mennesker kan ha blitt drept.

Opprørerne møtte uventet lite motstand da de tok seg inn i byen og kjørte helt fram til Den grønne plass i sentrum mens innbyggere i tusenvis jublet, danset og brente plakater av Gaddafi på bål i gatene.

Slo tilbake

Men mandag holdt folk seg innendørs da regjeringsstyrkene slo tilbake og bygatene ble fylt av eksplosjoner og skyting.

Mye av kampene foregikk rundt Bab al-Azizia, og en talsmann for det nasjonale overgangsrådet, Abdel Hafiz Ghoga, sa det vil bli en utfordring å ta det store komplekset.

Tidlig på natten bombet NATO-fly hovedkvarteret, ifølge opprørssoldater i området, mens regjeringsstyrkene skjøt opp tre av sine kraftige, men svært upresise scudraketter mot Misrata.

Mandag sendte opprørerne flere soldater og våpen sjøveien fra Misrata til Tripoli. Flere skip med et stort antall soldater og ammunisjon om bord kom til havna for å støtte opprørerne i hovedstaden.

Kamper i Misrata

I Misrata stanset opprørerne en kolonne med regjeringsstyrker som var på vei fra Sirte, Gaddafis hjemby, til Tripoli.

Kolonnen besto av tre busser pluss et antall biler fulle av soldater og leiesoldater, ifølge opprørsrådet i Misrata.

En av bussene ble ødelagt av opprørerne, og resten av soldatene flyktet tilbake til Sirte.

Opprørssoldater i Misrata fortsatte mandag sin framrykking mot Sirte, som ligger mellom den isolerte enklaven Misrata og Brega lenger øst.

Obama advarer

USAs president Barack Obama advarte opprørerne mot å innlede en heksejakt på sine motstandere.

Han gjorde det også klart at USA vil motsette seg at noen enkelt gruppe i den løse koalisjonen som opprørerne utgjør, tar kontrollen og skyver de andre ut.

– Først og fremst ønsker vi en inkluderende overgang som fører til et demokratisk Libya, sa Obama i en tale på Martha's Vineyard der han ferierer.

De vestlige landene er bekymret for at stammemotsetning, etnisk rivalisering og politiske forskjeller skal føre til blodig intern strid slik som i Irak når Gaddafi-styret er falt.

Les flere nyheter her