Vil ha siktelsen mot Strauss-Kahn frafalt

Dominique Strauss-Kahn kan om kort tid bli en fri mann dersom retten følger statsadvokatens begjæring og henlegger saken mot ham. Den tidligere IMF-sjefen er siktet for seksuelt overgrep mot en stuepike på et hotell i New York. Her sammen med sin kone, Anne Sinclair. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Statsadvokaten i New York kommer til å be retten frafalle siktelsen mot Dominique Strauss-Kahn.

Det viser rettsdokumenter som ble offentliggjort mandag.

Mandag var Nafissatou Diallo, stuepiken som sier Strauss-Kahn forsøkte å voldta henne, og hennes advokat Kenneth Thompson i et møte med statsadvokat Cyrus Vance.

Der ble de orientert om at aktoratet vil be dommeren om å frafalle siktelsen og henlegge saken mot Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn sier ifølge sine advokater at han er takknemlig over at saken nå trolig blir henlagt.

Les også: Skjebneuke for Strauss-Kahn

Fri mann?

Dersom dommeren følger oppfordringen, innebærer det at det ikke blir avklart hva som egentlig skjedde mellom Strauss-Kahn og Diallo på Sofitel-hotellet i New York 14. mai i år. Ord står mot ord, og Diallo fastholder sin forklaring.

– Hun er svært deprimert over den vendingen saken har tatt, hun vil ha rettferdig behandling, sier Thompson. Han anklager statsadvokat Vance for å ha behandlet Diallo «mer som en tiltalt enn et offer».

New York Times betegner etterforskningen av saken som en av de mest oppsiktsvekkende byen har opplevd på flere tiår.

Dersom siktelsen frafalles under tirsdagens rettsmøte, vil Dominique Strauss-Kahn være en fri mann og kan reise hjem til Frankrike når han vil. Men episoden på hotellrommet i mai vil uansett kaste lange skygger over framtiden hans.

«Martyr»

Han var regnet som en mulig presidentkandidat for sosialistpartiet i hjemlandet, men anklagen i USA vil bli hengende ved ham uansett om ingenting er bevist. Og det hjelper ham ikke at han også blir anklaget for å ha forsøkt å voldta den franske journalisten Tristane Banon i 2003.

Banon anmeldte Strauss-Kahn tidligere i sommer, mens Strauss-Kahn på sin side har anmeldt Banon for ærekrenkelser.

Samtidig er det et faktum at flere franske toppolitikere har kommet seg helskinnet fra anklager om alvorlige lovbrudd. Og noen tror Dominique Strauss-Kahn i Frankrike kan få status som en slags martyr og offer for et brutalt amerikansk rettsvesen.

Selv om det skal svært mye til for at han kan bli sosialistenes presidentkandidat i valget neste år, er det ikke utenkelig at han kan få en ministerpost dersom sosialistene vinner valget.

(©NTB)

Les flere nyheter her