Storbrann i Svolvær

Det begynte å brenne i en bygård i Vestfjordgata 18 i Svolvær rundt klokken halv ett natt til mandag. Foto: John Inge Johansen / Scanpix Les mer Lukk

To hus brant ned til grunnen, og en brannmann fikk lettere røykskader etter en brann i Svolvær natt til mandag. De 35 evakuerte kan nå flytte hjem igjen.

To hus brant ned til grunnen, og en brannmann fikk lettere røykskader etter en brann i Svolvær natt til mandag. De 35 evakuerte kan nå flytte hjem igjen.

– Brannen er nå slukket. Vi har fått melding om en brannmann som har fått lettere røykskader og blitt tatt hånd om av helsepersonell. Vi har ikke fått noen meldinger om andre personskader, så sånn sett har det gått veldig bra, sier Ingen melding om personskader på andre, så har det gått sånn sett veldig bra, sier operasjonsleder Oddmund Nilsen i Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.

Det var i halv ett-tida at politiet fikk melding om brann og sterk røykutvikling fra en bygård i Vestfjordgata 18, som både huser fotoforretning og leiligheter.

Store skader

Ved halv seks-tiden mandag morgen var brannen slukket, og to gamle toetasjes trehus hadde blitt forvandlet til aske.

– Det er ikke fare for videre spredning, så fra klokken halv ni har vi begynt å oppheve evakueringen. Folk kan derfor begynne å dra hjem igjen, så lenge det ikke er for store røykskader. Så lenge det er beboelig, blir det nok greit å komme tilbake, sier operasjonslederen.

Det var fare for at brannen ville spre seg over til et tredje trehus rett ved siden av, og dette huset ble til slutt revet for å forhindre videre spredning.

– Det var en beslutning som ble tatt, og det var nok fornuftig. Det er veldig mye gammel trehusbebyggelse i området, og vi var redde for at brannen ville spre seg, sier operasjonslederen.

– Krevende slukningsarbeid

35 mennesker fra de tre bygningene ble evakuert og innlosjert på et Rica-hotell i byen. En rekke beboere fra andre bygninger i området ble dessuten vekket opp og informert om at evakuering kunne bli aktuelt.

Brannvesenet måtte natt til mandag få bistand fra Sivilforsvaret og redningsskøyta «Kaptein Skaugen» til å slukke brannen.

– Det var veldig krevende å slukke brannen, hele 30 personer deltok i slukningsarbeidet. Brannen oppsto i et område med veldig tett trehusbebyggelse. Heldigvis har det vært lite vind, så været har vært gunstig, sier operasjonslederen. Politiet vet ikke hvordan brannen startet.

Les flere nyheter her