Et tårevått, sorgtynget og vakkert farvel
– Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av smerten dere føler, sa kongen i sin tale. Foto: Scanpix. Les mer Lukk
– Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av smerten dere føler. Jeg føler med hver av én av dere, sa en beveget kong Harald, henvendt til alle de mange berørte i salen.
– Kjære alle sammen. Nå er nesten alle ord brukt opp. De siste fire ukene har vært tunge for oss alle, men nettopp da er det godt å kunne være sammen, sa en tydelig preget kong Harald i sin tale i minnemarkeringen for terrorofrene i Oslo Spektrum søndag ettermiddag.
Les hele talen her
6.700 besøkende, kongelige og statsoverhoder og en hel nasjon fulgte minnemarkeringen for terrorofrene søndag.
Oslo Spektrum fyltes av tårer da den lange og smertefulle opplesningen av navnene på de 77 drepte startet under minneseremonien søndag.
– Et tapt liv er en katastrofe, 77 tapte liv har vi ikke språk for. Hvert eneste menneske er like umistelig, sa programleder Haddy N'jie på søndagens minneseremoni for dem som ble drept 22. juli.
Deretter startet opplesningen av navnene på de 77 menneskene som ble drept 22. juli.
77 bilder ble vist fram på storskjerm, de fleste av unge mennesker. Unge mennesker som hadde hele livet foran seg, men som plutselig brått hadde blitt revet bort.
Smertefullt
Navneopplesningen tok nærmere ti minutter, og virket smertefull og lang. For mange av dem som satt i salen, føltes det nok som en hel evighet.
Etter hvert nye navn som ble lest opp kunne man høre et hikst, gråt eller høylytt snufsing.
For hvert nye navn flyttet snufsingen seg til et annet sted i salen.
Les også: Aksel Hennie delte sin egen sorg med de andres
Tårene var mange under søndagens minneseremoni i Oslo Spektrum, der etterlatte, overlevende og andre som var direkte berørt av terrorangrepene 22. juli, møtte opp for å hedre dem som ble drept.
– Nå er nesten alle ord brukt opp. De siste fire ukene har vært tunge for oss alle, men nettopp da er det godt å kunne være sammen. Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av smerten dere føler. Jeg føler med hver av én av dere, sa en tydelig sorgtynget og trist kong Harald da han holdt åpningstalen for til sammen 6.700 tilstedeværende.
– Vi gråter, vi føler med
Kringkastingsorkesteret og flere kjente, norske artister som Bjørn Eidsvåg, DumDum Boys, Sivert Høyem, Åge Aleksandersen, a-ha og Sissel Kyrkjebø sto for vakker musikk, og mange pene og triste tekster ble lest opp.
Les også: – Støtt dem som bare så vidt har begynt på sorgens vei
Men det som gjorde størst inntrykk var ifølge statsminister Jens Stoltenberg opplesningen av navnene og fremvisningen av bildene av de 77 ofrene for terrorhendelsene 22. juli.
– Når alle navnene leses opp og alle bildene kommer fram, så forstår man litt mer av omfanget av denne tragedien. Vi blir grepet, vi gråter, vi føler med når vi ser bilder, og da kan vi bare ane hvordan de har det, de som har mistet sine barn, sine søsken, sine aller nærmeste, sa statsminister Jens Stoltenberg etter seremonien.
– Som pappa føler jeg med
Også Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt fortalte at navneopplesningen hadde gjort stort inntrykk. Som far følte han sterk medfølelse med foreldrene til ungdommene som ble drept på Utøya.
– Vi som satt inne i salen, kunne se hvordan uttrykk for sorg flyttet seg over salen i takt med at de unge ansiktene kom opp på skjermen. Det var veldig vanskelig å ikke ta dette dypt innover seg. Som pappa og som medmenneske føler jeg dypt med dem som nå lever i sorg, sa den svenske statsministeren da minneseremonien var over.
– Lang sorgtid
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa i sin tale mot slutten av markeringen at det norske folks viktigste oppgave fremover blir å støtte familiene som har mistet sine kjære, og som fortsatt har en lang og sorgtung tid foran seg.
– Den tomme stolen ved søndagsmiddagen. Bursdagen uten bursdagsbarnet. Den første julen. Du kan hjelpe. Bak en kake. Inviter på kaffe. Gå tur sammen. En større gave enn godhet finnes ikke, sa Stoltenberg.