Stoltenberg: – Godt å se at ungdommen støttet hverandre

Your browser doesn't support HTML5 video.

- Vondt å se stedene på Utøya
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) beskriver den første turen tilbake til Utøya som fylt av sorg, men sier at noe av den gode Utøya-stemningen også begynte å strømme tilbake.

23. juli beskrev statsministeren Utøya som hans ungdoms paradis som hadde blitt til et helvete. Fire uker senere var han tilbake, sammen med overlevende AUF-ere.

– Å være tilbake ga veldig blandede følelser. Det var vondt å se steder der mennesker hadde mistet livet og der mange ungdommer hadde opplevd de grusomste ting. Men det var også godt å se at ungdommen møttes, støttet hverandre og hjalp hverandre. Og at noe av den gamle varmen og smilet som alltid har preget Utøya, var på vei tilbake, sier Stoltenberg til NTB.

Les også: Smil, sang og samhold løsnet terrorens grep

Første steg

Han mener helgens besøk var det første steget på veien til å ta øya tilbake fra terrorens grep.

– Både som et leirsted for politisk aktiv ungdom, men også som et nasjonalt symbol for at ingen skal være redde for å ha politiske meninger og delta i debatt. Det er en markering av det vi har sagt om at vi skal svare på volden med mer demokrati, sier han.

Søndag møter statsministeren først de etterlatte til en lunsj i Oslo. Deretter får han selskap av presidenten og statsministeren i Island og Finland, samt statsministre og representanter for kongehusene i Sverige og Danmark, til en roseseremoni i Oslo domkirke.

Respekt, omsorg og takk

Deretter skal han tale i den nasjonale minnemarkeringen i Oslo Spektrum.

– Vi trenger nasjonale minnemarkeringer. Da kan hele nasjonen samlet gi uttrykk for sin respekt overfor dem som har mistet livet, sin omsorg overfor de skadde og en takk til alle hjelpemannskaper og omsorgsarbeidere som har bidratt, sier statsministeren.

Les også: Slik blir minnemarkeringen

Han viser til markeringen etter tsunamien i 2004 og at fagfolk mener slike arrangementer hjelper til i sorgarbeidet etter tragiske hendelser.

Mandag deltar statsministeren på sitt første valgkamparrangement etter terrortragedien når han sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) deltar på første skoledag på Kjeller skole i Akershus. På tirsdag venter den første partilederdebatten.

– Det blir en overgang, men det får vi komme tilbake til til uken, sier Jens Stoltenberg.

Støttegruppe opprettet

Søndag formiddag ble Støttegruppa for 22. juli opprettet for å ivareta interessene til pårørende og overlevende. Stiftelsen heter formelt «Nasjonal støttegruppe for 22. juli hendelsene», forkortet «Støttegruppa for 22. juli».

Støttegruppen skal ivareta og fremme pårørendes, overlevendes og berørtes interesser i ettertid av terrorangrepene 22. juli. Støttegruppen drives av representanter fra hendelsene og er partipolitisk uavhengig. 18 personer meldte seg til styrearbeidet i gruppen.

Trond Henry Blattmann er utnevnt til styreleder, og Tove Selbekk er nestleder.