Gaddafi kan ha flyktet fra Tripoli

Tusenvis av mennesker samlet seg utenfor den lybiske ambassaden i Tunis søndag. Foto: Epa/Scanpix Les mer Lukk

Libyas leder Muammar Gaddafi kan ha flyktet fra hovedstaden Tripoli, melder nyhetsbyrået DPA. Han og hans familie har dratt mot grensen til Algerie, får byrået opplyst.

Geværilden lyder fortsatt i Tripoli, og de libyske opprørerne har satt i gang kampen om å nå hjertet av den libyske hovedstaden. Situasjonen er under kontroll, hevder regimet.

Tusenvis av soldater står klare til å forsvare Tripoli, understreket Muammar Gaddafis talsperson søndag etter en natt preget av harde kamper.

– Vi har tusenvis av profesjonelle soldater og tusenvis av frivillige som beskytter byen, sa informasjonsminister Mussa Ibrahim og fremholdt at situasjonen var «under kontroll».

Les også: - Vi gir oss aldri

Nestlederen for opprørernes overgangsråd, Abdel Hafiz Ghoga, sier opprørerne nå står klare til å innta hovedstaden i en operasjon kalt Havfrue.

Lørdag kveld ble det meldt om kraftige eksplosjoner og skuddsalver i flere bydeler, og det ble også hevdet at regimekritiske demonstranter var ute i gatene.

Ghoga sier offensiven mot Tripoli er nøye planlagt og koordinert, og opprørere nærmer seg nå byen fra øst, vest og sør. Kampene fortsatte søndag, og ifølge fjernsynsstasjonen Al Jazeera bombet NATO igjen Gaddafi-mål.

Gaddafi flyktet?

Det tyske nyhetsbyrået DPA meldte samtidig at Libyas leder Muammar Gaddafi og familien kan ha dratt mot grensen til Algerie. Byrået viste til «velinformerte kretser i Tripoli» som kilde, men fikk ikke informasjonen bekreftet.

Ryktene om Gaddafis flukt har lenge versert i Libya, men den libyske lederen har selv slått fast at han aldri vil flykte i eksil.

Gaddafis sønn Saif al-Islam understreker i stedet at regimet aldri vil overgi seg. Han fordømmer opprørerne som «fredløse», mens hans far har betegnet dem som «forrædere» og «rotter og esler».

– Umulig tanke

– Det er en umulig tanke at vi skulle overgi oss. Vi befinner oss i vårt eget fedreland, og enten det dreier seg om seks måneder, ett år eller til og med to, vil vi holde ut, sa Saif i en tale, som ble kringkastet på libysk satellittfjernsyn søndag morgen.

I et opptak sendt av libysk kringkasting samme dag langet Muammar Gaddafi også ut mot NATO og blant annet Norge.

– Hva har vi gjort mot Frankrike, Storbritannia, Norge eller Danmark, spurte den libyske lederen og anklaget Frankrikes president Nicolas Sarkozy for å være ute etter Libyas olje.

– Vi må få slutt på dette karnevalet. Dere må marsjere i millioner for å befri de ødelagte byene, sa han til landets innbyggere.

Faller ikke ennå

Den danske forsvarseksperten Peter Viggo Jakobsen mener Gaddafis regime trolig ikke kommer til å falle med det første.

– Jeg har svært liten tro på at han skal falle akkurat nå. Det vil kreve at alle leiesoldatene hans legger ned våpnene, og det tror jeg ikke skjer med en gang, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Les også: Eksplosjoner og skyting i Tripoli

Han tror opprørerne trenger å samle krefter først, og han mener opprørerne vil tjene på at det går litt tid. Han ser ikke overgangsrådet som rede til å ta over og mener forhandlinger med restene av Gaddafi-regimet er viktig for å unngå full borgerkrig.

– Opprørerne er neppe klare til å ta over makten akkurat nå, det er flere fraksjoner som skal bli enige, sier sikkerhetseksperten.

Store tap

Opprørslederen Mohamed al-Harizi bekrefter at angriperne led store tap og opplyser til Al Jazeera at 123 opprørere ble drept i lørdagens kamper i bydelen Tajoura i Tripoli.

Storbritannias tidligere Libya-ambassadør Oliver Miles mener opprørerne kan ha slått til for tidlig.

– Resultatet kan bli mange skitner kamper. Det er ikke sikkert regimet har kollapset i så stor grad i byen som opprørerne tror, sier Miles.

Men stadig flere velger å anerkjenne opprørernes overgangsråd som legitim representant for det libyske folket, søndag også nabolandet Tunisia, der den arabisk våren startet.

Les flere nyheter her