Nord-Koreas leder på besøk i Russland

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-ils tog på stasjonen i den russiske byen Khasan. Foto: REUTERS / Jurij Maltsev / SCANPIX. Les mer Lukk

Nord-Koreas leder Kim Jong-il innledet lørdag sitt første besøk i Russland siden 2002 og skal blant annet møte president Dmitrij Medvedev.

Kim liker ikke å fly og benytter derfor sitt pansrede spesialtogsett under besøket. Toget ankom lørdag byen Khasan øst i Russland.

I Khasan beskriver distriktslederen Aleksandr Naryzjnij hvordan Kim ikke engang gikk ut av toget for å overvære velkomstseremonien.

Russisk TV viste den nordkoreanske lederen som vinket fra toget til de lokale russiske lederne som sto oppstilt på perrongen.

Det er ventet at Kim skal gjennomføre en rundreise i det østlige Russland og Sibir i rundt en uke, sier en Kreml-kilde til AFP.

President-møte

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skal Kim møte Russlands president Dmitrij Medvedev i Uland Ude, den tredje største byen i det østlige Sibir. Talsmenn i Kreml bekreftet lørdag at de to skal treffes, og møtet skal trolig finne sted tirsdag.

– Et møte mellom Russlands president Dmitrij Medvedev og Kim Jong-il er hovedposten på programmet, heter det i en kort uttalelse fra Kreml.

Samtalene Kim skal ha med Medvedev, er ventet å handle om det omstridte, nordkoreanske atomprogrammet, energi og matvaremangelen i Kims isolerte stat.

Det russiske utenriksdepartementet gjorde det fredag klart at Moskva sender 50.000 tonn hvete til Nord-Korea for å hjelpe på «en akutt mangel på matforsyninger».

Bistand

Kim har besøkt Kina tre ganger det siste året, trolig i et desperat forsøk på å skaffe økonomisk bistand til sitt utarmede land.

Nord-Korea har vært rammet av flom i år, noe som kommer på toppen av strenge internasjonale sanksjoner som følge av landets manglende vilje til å innstille sitt atomvåpenprogram.

Les flere nyheter her