- Tilbake for å overvinne frykten

SAMHOLD OG FELLESSKAP: Overlevende fra Utøya og pårørende trøster hverandre under en minnemarkering i Bergen mandag 25. juli. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Idet skylaget over Tyrifjorden begynte å sprekke opp lørdag formiddag, ankom den første båten Utøya med overlevende og ledsagere.

Fakta om besøk på Utøya  

* Lørdag åpnes Utøya også for de overlevende AUF-medlemmer. De reiser fra Oslo til Utvika med busser og fraktes videre med Utøya-ferja M/S Thorbjørn og et spesialfartøy fra Forsvaret. I tillegg bidrar Redningsselskapet med båten Kjøpstad.

* I alt har rundt 1.500 personer meldt at de vil besøke Utøya i helgen. Av disse var rundt en tredel ventet i løpet av fredag.

* Markeringen har en privat karakter, alle får tenne lys og legge ned blomster. Det legges ingen begrensninger på hvor lenge de pårørende får være på Utøya.

* Av familiene til de 69 ofrene takket rundt 50 familier ja til invitasjonen, og det er i snitt 6–7 personer fra hver familie. Hver familie har sin ledsager og en kontaktperson fra sin egen kommune.

* I Oslo vil statsminister Jens Stoltenberg servere lunsj for de etterlatte søndag 21. august. Klokken 15 samme dag vil det bli holdt en nasjonal minneseremoni I Oslo Spektrum. Konserten vil bli sendt direkte på flere TV-kanaler.

* Pårørende etter bombeangrepet i Regjeringskvartalet vil også besøke området i helgen.

Fredag gikk de pårørende i land på Utøya for å se stedene hvor deres kjære ble funnet drept. I dag er øya åpnet for de overlevende AUF-medlemmene og deres nærmeste. Til sammen er det ventet at rundt 750 personer besøker Utøya i løpet av lørdagen.

Den første båten med overlevende fra Utøya-massakren var tilbake på Utøya ved 10-tiden lørdag formiddag.

Les også: Tung, men viktig dag for pårørende

Bearbeider ulikt

For mange er dette et viktig besøk, som kan bidra til å bearbeide de grusomme opplevelsene.

- For meg personlig er det rett å dra tilbake, for å overfinne frykten. Det som skjedde den 22. juli gikk så utrolig fort, samtidig utrolig sent. Jeg vil ikke si at jeg gleder meg, men det blir godt, sier AUF-er Ole Martin Juul Slyngstadli fra Stavanger til Aftenbladet.no.

AUF-leder Eskil Pedersen understreker at hver enkelt AUF-er bearbeider hendelsene ulikt.

- Det er viktig å få fram at vi er forskjellige, og at vi tenker på det ulikt. Noen tenker det skal bli godt, noen tenker det vil bli forferdelig, men de vil gjøre det likevel. Andre vil ikke dra tilbake, de er ikke klare for det. Jeg personlig er på samme spor som Ole Martin. For meg føles det riktig, sier Eskil Pedersen.

Han er også opptatt av å få fram at på lørdag er det AUF-erne som enkeltpersoner som skal tilbake til Utøya. AUF som organisasjon skal tilbake til Utøya på et senere tidspunkt.

Les også: - Kunnskap er viktig i sorg

- Tungt, men viktig

Tidligere AUF-leder, Martin Henriksen, forteller at AUF'erne har snakket mye sammen om hvordan gjensynet med Utøya vil være. Mange av AUF'erne har ikke sett hverandre siden 22. juli.

– Det blir selvfølgelig tungt for veldig mange, men samtidig er det en viktig del i sorgprosessen og for å få bearbeide alle inntrykkene man sitter igjen med, sier tidligere AUF-leder, Martin Henriksen, til NRK.no.

AUF-leder Eskil Pedersen er tilbake på Utøya i dag. Foto: Scanpix

Selv hadde han vært på Utøya torsdag og var på vei tilbake til leiren da skytingen begynte. Slik unnslapp han akkurat skytedramaet. Han tror det er viktig for de fleste AUF-ere å samles i dag.

– Jeg kjenner jo veldig mange av de som var på øya, også de som gikk bort. Midt oppe i alt det tragiske så sitter jeg igjen med en følelse av samhold og fellesskap. Det har vært viktig for mange, sier Henriksen.

Les også: Raser mot Hagen: - Alle som har mistet noen, ønsker svar

Artikkelen fortsetter under bildet

Pårørende og overlevende etter massakren på Utøya, der Anders Behring Breivik skjøt og drepte 69 mennesker, fraktes over til øya for å se åstedet lørdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Kan bli tiltalt for 1000 drapsforsøk

69 personer mistet livet på Utøya og ytterligere 8 mennesker døde i eksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Politiet har varslet at Anders Behring Breivik skal tiltales for 77 ulike overlagt drap – og at drapshandlingene enkeltvis skal beskrives i selvstendige tiltalepunkter. Nå bekrefter politiet overfor at de også planlegger at hver eneste av de fornærmede overlevende fra terrorhandlingene også skal inn som selvstendige, enkeltvise tiltalepunkt på overlagte drapsforsøk når statsadvokaten tar ut endelig tiltale en gang til neste år.

– Det er nå bestemt at vi også skal beskrive hvert enkelt drapsforsøk. Det kan bli nærmere 1000 enkeltstående tiltalepunkter for overlagte drapsforsøk, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Adressa.no.

Politiet arbeider nå med å kartlegge hvor og hvilke skudd Breivik løsnet på Utøya.

– Ungdommene som overlevde Utøya, campinggjestene som ble skutt på når de reddet folk ut i vannet og andre som var i området og ble skutt mot kan alle regnes som fornærmede. Her vil vi nok antallet være opp mot 700, sier Hjort Kraby.