Politiet fikk ordre om å bruke «alle nødvendige midler»

Politifolkene som befant seg i Regjeringskvartalet i Oslo rett etter terrorbomben 22. juli, visste at gjerningsmannen var iført politi- eller vekteruniform og fikk ordre om å bruke «alle nødvendige midler» for å stanse mistenkelige personer i slik uniform. Foto: Berit Roald / Scanpix Les mer Lukk

Politiet var tidlig klar over at de jaktet på en person i politiuniform etter bomben i Regjeringskvartalet i Oslo. Derfor fikk de ordre om å bruke «alle nødvendige midler» for å stoppe mistenkelige personer i uniform.

Ordren som gikk ut over nødnettet til politifolkene som befant seg i Oslo om ettermiddagen 22. juli, har tidligere ikke vært kjent.

For politifolkene som var på vakt ble beskjeden om å bruke «alle nødvendige midler» for å stanse folk i politi- eller vekteruniform oppfattet som dramatisk, skriver Aftenposten.

Opplysningene kommer fram i politiloggen som nå skal oversendes 22. juli-kommisjonen og bistandsadvokatene.

Innholdet i politiloggen er hemmelig, men Martin Strand, som er leder for operasjonssentralen i Oslo politidistrikt, bekrefter at det ble gitt en slik ordre.

– Hvis noen forsøkte å passere sperringene uten å identifisere seg, skulle de stoppes, sier han.

Dette skulle skje med «alle nødvendige midler», men det innebærer ikke nødvendigvis bruk av skytevåpen, understreker han.

– Det er andre måter å stoppe folk på enn å skyte dem, sier Strand.