Øyner håp i sultrammede Somalia

Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, har sett hvordan tørken er i ferd med å spre seg nordover i Somalia, men også hvordan nødhjelpen er i ferd med å redde liv. Nylig besøkte han en flyktningleir i Garowe, nordøst i landet, der frivillige fra den lokale Røde Halvmåne-organisasjonen hjelper andre somaliere. Foto: Olav A. Saltbones/ Scanpix. Les mer Lukk

Peanøtter og tid, det er to ting som er i ferd med å redde åtte måneder gamle Nashads liv. Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, er akkurat kommet hjem fra Somalia og øyner håp.

For to måneder siden brakte Halimo Abdirisak den lille datteren sin til Røde Halvmånes helseklinikk i Galkayo, nord i Somalia.

– Jeg har vært så redd for henne, forteller moren.

Nashad veide bare 4 kilo og var akutt underernært da hun kom til helseklinikken.

– Jeg ble syk og spiste for lite da hun var tre måneder og kunne ikke gi henne brystmelk. Da ville ikke Nashad spise noe, og vi hadde ikke mat heller. Slik gikk det i tre måneder, forteller Abdirisak ifølge Røde Kors.

Les også: Kolera sprer seg i Somalia

På helseklinikken har hun fått en næringsrik peanøttblanding og medisiner. Vekten har økt til 5,5 kilo, men hun burde veid 7.

Likevel, det er slike historier som får Mollekleiv til å si at det er håp.

– Det tar et par måneder å få et sterkt underernært barn på trygg grunn, forteller han.

– Oppmuntrende

Mollekleiv har vært på rundreise i Somalia. Han har sett mange barn som ikke vil klare seg. Men han har også sett hvordan 130 tonn næringsrik kjeks sendt fra Bergen for to uker siden nå er i ferd med å redde liv.

– Det er oppmuntrende, sier han.

Han forstår at omfanget av katastrofen på Afrikas Horn lett kan få nordmenn flest til å føle det håpløst å hjelpe, men understreker at det er like viktig å redde en liten jente i Somalia, som en jente som blir påkjørt på Grünerløkka.

Les også: British Airways sender fly til Afrikas horn

– Dette er også familier. De har et navn, et liv og verdighet. En somalisk mor er akkurat like glad i sine barn som jeg er i mine, sier han.

Sprer seg nordover

På sin reise fra Mogadishu i sør til Puntland har Mollekleiv sett hvordan tørken er i ferd med å spre seg nordover.

Folk fra Sør-Somalia har flyktet både fra krig og mat- og vannmangel. Mange har reist til nabolandene Kenya og Etiopia, men det er også mange som har reist nordover. Nå dør dyrene også her, og marken er brunsvidd.

– Somaliere er veldig flinke til å hjelpe hverandre. Men nå når flyktningstrømmen går i den retningen og tørken har rammet også her, ser vi veldig omfattende lidelser også i dette området. Så lenge det ikke er meldt regn før i oktober og november, vil det bli verre før det blir bedre.

– Hvor fort det blir bedre og hvor mye bedre det blir, er helt avhengig av hvor mye hjelp det internasjonale samfunnet kan bidra med, sier Mollekleiv.

Fordele oppgavene

Organisasjonens nødhjelp i Somalia blir distribuert gjennom det lokale Røde Halvmånes helseklinikker i hele landet, også i sør der FN-organisasjoner er utestengt av al-Shabaab.

Mollekleiv sier det internasjonale Røde Kors nå vil trappe opp innsatsen for å nå 1 million mennesker. Den ekstra innsatsen vil de sette inn i sør, nettopp fordi Røde Halvmåne er blant de få som kan nå fram dit. Slik håper de å unngå at flere legger på flukt.

Les også: Slik kan du hjelpe de sultrammede

Røde Kors håper samtidig at FN og andre hjelpeorganisasjoner kan øke sin innsatsen i områdene lenger nord, der de har tilgang.

Ifølge Mollekleiv sier lederne i somalisk Røde Halvmåne at de ikke har opplevd at organisasjonens nødhjelp er stjålet, slik FN har gjort. De skal heller ikke ha vært tvunget til å betale militsgrupper for å slippe fram.

Les flere nyheter her