Kamphandlinger etter angrep på israelske busser

To busser og en sivil bil ble angrepet i Israel, like ved grensen til Egypt, torsdag. Seks sivile og en israelsk soldat ble drept. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Israel varsler resolutt svar på det koordinerte angrepet på flere israelske kjøretøy ved Egypts grense. Timer senere ble en palestinsk militant leder drept i et luftangrep på Gazastripen.

Seks sivile og en soldat ble drept da flere israelske busser og en sivil bil ble angrepet av væpnede menn like ved grensen til Egypt torsdag. Ytterligere 25 personer ble såret.

Etter angrepet fulgte en lengre skuddveksling mellom israelske soldater og væpnede palestinere. Minst seks angripere ble drept, ifølge israelske sikkerhetskilder.

Les også: Minst seks drept i skyting mot israelske busser

Hæren opplyste så at de hadde fått kontroll over området, men israelske medier meldte om fortsatt skyting senere på dagen.

Ifølge en talsperson for hæren var det Folkets motstandskomiteer (PRC), med base på Gazastripen, som sto bak angrepet. Målet var å kidnappe en israeler, ifølge talspersonen.

Angrep på Rafah

Forsvarsminister Ehud Barak gjorde det raskt klart at gjerningsmennene kom fra Gazastripen, og at Israel ville svare med all sin styrke. De væpnede mennene tok seg fram til åstedet via Sinai-ørkenen i Egypt, hevder en israelsk tjenestemann.

Senere torsdag ble seks palestinere drept i et israelsk luftangrep mot et hus i byen Rafah på Gazastripen, ifølge helsepersonell.

Kamal al-Nairib, PRCs øverste kommandant, skal være blant de drepte. Lokale palestinere sier en ni år gammel gutt som bodde i huset også ble drept.

Barak bekrefter at PRC var mål for hærens angrep.

Fulgte etter i bil

Torsdagens voldshandlinger startet med at en buss ble truffet av skudd 30 kilometer nord for feriebyen Eilat ved Rødehavet. Bussen kjørte på riksvei 12, som går like ved grensa til Egypt, ifølge israelsk radio og ambulansetjenesten.

Sikkerhetskilder sier at det var flere menn som fulgte etter bussen i bil, som åpnet ild. Mennene kom seg unna og gikk senere til angrep på enda en buss langs den samme veien.

Et militærkjøretøy kjørte dessuten på en bombe, mens en rakettdreven granat skal ha blitt skutt mot en bil.

En talsmann for ambulansetjenesten fire av de drepte satt i bilen som ble angrepet.

Norge fordømmer terror

Norge fordømmer terrorhandlingene i Israel, ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

– Slike voldshandlinger er fullstendig uakseptable og Norge fordømmer all bruk av terror. De ansvarlige må stilles til ansvar, samtidig som man må anstrenge seg for å unngå en generell eskalering av konflikten i området, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon er bekymret for en opptrapping i regionen.

USA er på sin side bekymret for sikkerhetssituasjonen på Sinai-halvøya.

– Den egyptiske regjeringen har nylig forpliktet seg til å ta tak i sikkerhetssituasjonen på Sinai-halvøya, og dette er viktig. Vi oppfordrer egyptiske myndigheter til å finne varige løsninger, sier utenriksminister Hillary Clinton.

Bekymret for Egypt

Israel har vært bekymret for at militante grupper kunne utnytte det politiske vakuumet etter opprøret mot Mubarak-regimet.

Egypt har den siste tiden trappet opp sikkerhetstiltakene i Sinai-ørkenen som grenser til Israel og Gazastripen.

Egyptiske sikkerhetsstyrker opplyste tirsdag at de hadde slått ned på flere væpnede grupper i Sinai som planla angrep på en gassledning til Israel og Jordan.

Det var i begynnelsen uklart om skuddene hadde kommet fra egyptisk side av grensa. Men egyptiske etterretningskilder sa det var lite sannsynlig. De sier deres patruljer langs grensa ikke hadde oppfanget noe mistenkelig.

Les flere nyheter her