Breivik ringte politiet to ganger

På en pressekonferanse torsdag bekreftet politiet at Anders Behring Breivik kom igjennom til politiets nødtelefon to ganger fra Utøya. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Politiet bekrefter at Anders Behring Breivik kom gjennom til politiet to ganger under massakren på Utøya.

Det ble bekreftet ved en pressekonferanse fredag ettermiddag. Breivik har i avhør forklart at han ringte politiet ti ganger under massakren på Utøya og at han sa at han ønsket å overgi seg.

Les samtalene her

- Oslo politidistrikt har fått oversendt lydlogger fra politiet. Det er store mengder informasjon. Dette er materiale som går inn i etterforskningen, sier politimester i Nordre Buskerud Sissel Hammer.

Breivik kom gjennom til politiets nødtelefon to ganger, bekrefter hun. Klokken 18.01 ringte han til Nordre Buskerud og til Søndre Buskerud klokken 18.26.

- Begge samtalene ble avsluttet av siktede. I begge tilfellene forsøkte politiet å ringe ham opp igjen uten å lykkes, sier Hammer.

Transkripsjoner av samtalene mellom Breivik og politiet ble delt ut til pressen ved pressekonferansen.

I den første samtalen til Nordre Buskerud politidistrikt klokken 18.00.49 omtaler han seg som «kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen», melder VG Nett. Han sier at han ønsker å overgi seg, men samtalen blir brutt.

I den neste samtalen til Søndre Buskerud klokken 18.26 nevner han også «organisasjonen Knights Templar Europe». Han sier at «oppraget er fullført», og at det derfor er «akseptabelt å overgi seg til Delta» (politiets beredskapstropp). Han ber om å bli oppringt, men vedkommende som tar imot samtalen rekker ikke å få nummeret hans før samtalen blir brutt.

Pågripelsen av Breivik skjedde klokken 18.27, en knapp halvtime etter at han første gang ringte til politiet og sa han ville overgi seg.

Les flere nyheter