Obama: – Assad må gå

President i USA Barack Obama krever at Syrias president Assad (venstre) går av. Foto: AP / AFP / Scanpix. Les mer Lukk

USAs president Barack Obama ber for første gang Bashar al-Assad om å gå av som president i Syria. Kravet støttes av ledende EU-land.

Samtidig med at de offisielt ber om et regimeskifte, innfører amerikanerne omfattende sanksjoner mot det sittende syriske regimet.

Obama har gitt ordre om at alle syriske verdier i USA skal fryses, og boikotter handelen med olje og oljeprodukter fra Syria.

Les også: FNs sikkerhetsråd fordømmer Syria

Det er første gang siden opprøret i Syria brøt ut for fem måneder siden at USA kommer med et slikt krav.

– Vi har sagt hele tiden at president Assad må lede an i en overgang til demokrati eller gå av. Han har ikke ledet an. For det syriske folks skyld er det på tide at han trer til side, sa Obama torsdag.

Kravet blir støttet av Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

«Stanset»

Tidligere har både USA og andre land fordømt syriske sikkerhetsstyrker voldelige framferd.

Assad hevder nå at de militære operasjonene mot demonstrantene er stanset. Han påsto dette i en telefonsamtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon natt til torsdag.

En amerikansk diplomat avviser påstanden.

– Assad forsøker å overbevise Tyrkia om at angrepene er stanset i et forsøk på å blidgjøre USA. Han tror at han med dette kan få stoppet Washingtons krav om at han må gå. Men militæroperasjonene i Syria har ikke stanset, sier diplomaten.

– Beleiringen fortsetter

Den 26 år gamle syreren Hanifa Awneh, som studerer medisin i Aarhus i Danmark, sier til nyhetsbyrået Ritzau at han ikke tror på Assads forsikringer om at alle militære aksjoner er stanset. Awneh holder nær kontakt med familie og venner i Syria.

– Jeg har familie i Banias i nærheten av kystbyen Latakia nordøst i landet, og der har de militære ikke trukket seg tilbake. Byen er beleiret av stridsvogner, og det ligger snikskyttere på takene, forteller Awneh.

– Assad kan si hva han vil, men folket stoler ikke lenger på ham, og målet er klart: Han skal fjernes. Og det virker som om han og hans regime er klare over at det ikke lenger er noen vei tilbake, fortsetter den syriske studenten.

Sikkerhetsrådet

Torsdag kveld norsk tid samles FNs sikkerhetsråd for å diskutere situasjonen i Syria. FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay og nødhjelpskoordinator Valerie Amos skal orientere Sikkerhetsrådet om utviklingen i landet.

Ifølge diplomatiske kilder kommer Pillay til å konkludere med at «det foreligger beviser for at Syria har gjort seg skyldig i alvorlige brudd på internasjonal menneskerettslovgivning».

Ifølge kildene kommer hun til å anbefale Sikkerhetsrådet å overlate saken til Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Domstolen innledet tidligere i år gransking av hendelsene i Libya og utstedte arrestordre på landets leder Muammar Gaddafi, samt sønnene hans og flere nære medarbeidere.

Sivile ofre

Over 2.000 mennesker skal være drept under de syriske sikkerhetsstyrkenes forsøk på å knuse opprøret siden mars.

Onsdag skal minst 700 politifolk og soldater ha deltatt i en aksjon i Ramel-nabolaget i havnebyen Latakia, der hundrevis av boliger ble gjennomsøkt.

Hundrevis av mennesker skal ha blitt pågrepet under aksjonen og busset til en stadion i byen.

I hovedstaden Damaskus gjennomførte hæren raid i Rukn Eddin-distriktet der strømmen ble kuttet og flere titall opposisjonelle arrestert.

Til sammen ble nærmere 20 mennesker drept i sammenstøtene onsdag og natt til torsdag, melder syriske aktivister ifølge BBC.

Utenlandske journalister slipper ikke inn i Syria, og lokale journalister er under sterkt press fra regimet. Det er derfor vanskelig å få uavhengig informasjon om hva som skjer på bakken i landet.

Les flere nyheter her