Kim på seilferie mens folket sulter

Kim Jong-il har kost seg i solen, mens folket sulter. Her går en sauegjeter på en bakke utenfor Kaesong. Bildet er fra april. Foto: AP/Scanpix. Les mer Lukk

Nord-Koreas leder Kim Jong-il har kost seg på sommerferie på sin luksusyacht og sin sommervilla mens et voksende antall av hans landsmenn mangler mat.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap har Kim tilbrakt ferien i august i den ene av flere store villaer han har i Hamheung på østkysten av Korea.

Andre steder i landet er tusener av mennesker hjemløse etter at kraftig regnvær og stormer i løpet av sommeren har ødelagt store landbruksområder og satt årets kornhøst i fare.

Nord-Korea har siden 90-årene vært avhengig av internasjonal bistand for å fø befolkningen på 24 millioner, og i perioder har det vært sult og hungersnød som følge av naturkatastrofer og en feilslått økonomisk politikk.

Les mer: Militærøvelse øker spenningen på Korea-halvøya

Ferien Kim har nytt godt av, viser at han ikke har droppet sin overdådige livsstil, til tross for internasjonale sanksjoner som forbyr salg av luksusartikler til det kommunistiske regimet.

I fjor ble Nord-Korea stanset da de forsøkte å kjøpe to italienske luksusyachter til en verdi av 15 millioner dollar.

Kim er kjent for ikke bare å føre en luksuriøs livsstil selv, men også for å forsyne landets elite med kostbare gaver for å sikre seg deres lojalitet og holde landet i et jerngrep. Mesteparten av luksusen kommer trolig fra Kina.

Les mer: Nord-Korea avfyrte granat ved grensen til Sør-Korea

Både EU og internasjonale organisasjoner har bidratt med matvarehjelp til Nord-Korea, men USA og Sør-Korea har nektet å hjelpe på grunn av tvil om maten når fram til dem som trenger den.

Les flere nyheter