Vi nærmer oss fem millioner

Hovedårsaken til økningen er økt nettoinnvandring. Nettoinnvandringen sto for to tredeler av økningen, mens fødselsoverskuddet sto for resten, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Her er barnetoget foran Eidsvollsbygningen 17. mai. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Les mer Lukk

Innbyggertallet i Norge nærmer seg fem millioner med stormskritt. På verdensbasis nærmer vi oss sju milliarder.

Fra april til juni økte folketallet med 15.700 til 4.953.000. Folketilveksten er rundt 1.000 flere enn i tilsvarende kvartal i fjor. Hovedårsaken til økningen er økt nettoinnvandring. Nettoinnvandringen sto for to tredeler av økningen, mens fødselsoverskuddet sto for resten, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Verdens befolkning har for øvrig økt med én milliard de siste tolv årene og kommer i år til å passere sju milliarder, viser tall fra Det nasjonale instituttet for demografiske studier (INED) i Paris.

Befolkningsveksten er størst i Afrika, der kvinnene nå i gjennomsnitt føder 4,7 barn. Europeiske kvinner føder til sammenligning gjennomsnittlig 1,6 barn, viser tall fra Det nasjonale instituttet for demografiske studier (INED) i Paris.

Halvparten av verdens befolkning bor i sju land, og Kina topper lista med sine over 1,33 milliarder innbyggere.

Passerer Kina

I India bor det nå 1,17 milliarder mennesker, og ekspertene anslår at landet kommer til å passere Kina som verdens mest folkerike innen 2050 som følge av kineserne strenge fødselspolitikk.

USA, Indonesia, Brasil, Pakistan og Nigeria følger på de neste fem plassene på lista over de mest folkerike landene.

Sjudoblet

Sist verdens befolkning passerte en ny milliard var i 1999, da det ifølge ekspertene ble seks milliarder av oss.

I år passerer vi sju milliarder, og jordas befolkning er dermed sjudoblet de siste 200 årene.

Den neste milliarden vil trolig bli passert om 14 år da det vil være åtte milliarder mennesker i verden.

Mot slutten av vårt århundre tror INED at det vil leve ni eller ti milliarder mennesker på jorda.

Avtar

Befolkningsveksten i verden er nå imidlertid avtagende og anslås i år til å bli på rundt 1,1 prosent, mot 2 prosent for 50 år siden.

Mens den gjennomsnittlige fødselsraten i 1950 var på 5 prosent, er den nå på rundt 2,5 prosent, konstaterer INED som bygger sine prognoser på historisk og fersk statistikk fra FN, Verdensbanken og flere store nasjonale institutter.

Les flere nyheter her