Avskogingen øker i Amazonas

Avskogingen fortsetter i et faretruende tempo i Amazonas. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Avskogingen av Amazonas i Brasil har økt med 15 prosent det siste året, opplyser forskningsinstituttet INPE. Det kan få følger for Norges lovede milliardstøtte.

2.654 kvadratkilometer regnskog er snauhogd i delstatene Mato Grosso og Para siden juli i fjor.

Året før forsvant 2.295 kvadratkilometer regnskog i Amazonas, og økningen har dermed vært på 15 prosent.

Bare i juli i år ble 225 kvadratkilometer ryddet for vegetasjon i Amazonas, viser INPEs analyse som bygger på detaljerte satellittbilder.

I april ble 477 kvadratmeter med regnskog hogd ned, 95 prosent av det i Mato Grosso der kvegfarmere og soyabønnedyrkere stadig rydder mer land.

Versting

Brasil, som er verdens femte største land målt i areal, er dekket av 5,3 millioner kvadratkilometer skog og jungel, mesteparten av det langs Amazonas-elven.

1,7 millioner kvadratkilometer av dette er under statlig beskyttelse, men resten er enten eid av private eller uten formelle eiere.

Avskogingen har gjort Brasil til et av verdens verste land når det gjelder utslipp av drivhusgass, og bunnen ble nådd i 2004 da hele 27.000 kvadratkilometer med skog ble ryddet.

Avskogingen har siden avtatt, delvis som følge av systematisk satellittovervåking. Under klimatoppmøtet i København i 2009 forpliktet Brasil seg til å redusere hogsten med 80 prosent innen 2020, men nå øker den igjen.

Norsk støtte

Norge har lovet Brasil seks milliarder kroner fram til 2015 om landet klarer å stanse avskogingen. Støtten er ledd i Norges bidrag for å redusere det totale utslippet av klimagasser i verden.

Pengene skal gå gjennom det brasilianske Amazonas-fondet, men svært lite er overført så langt.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) slo tidligere i sommer fast at det vil bli slutt på utbetalingene fra Norge om ikke Brasil stanser avskogingen.

Regnskogfondet har også slått alarm om utviklingen i Amazonas.

– Vi ser svært alvorlig på de siste måneders utvikling, sa fondets leder Lars Løvold i juli.

Les flere nyheter her