Britisk høyreekstrem sier han kommer til Norge

Høyreekstreme English Defense League hevder Ray er identisk med mannen som i Anders Behring Breiviks «manifest» omtales som «Rikard Løvehjerte». Ray, som brøt med EDL for flere år siden, avviser tilknytning til Breivik. Foto: Scanpix/AP. Les mer Lukk

Mannen som angivelig er terrorsiktede Anders Behring Breiviks forbilde, den britiske høyreekstremisten Paul Ray, hevder han nå vil reise til Norge for å la seg avhøre av politiet.

Den 35 år gamle briten som for tiden er bosatt på Malta, kom i politiets og medias søkelys etter bombingen og skytemassakren 22. juli.

I Breiviks såkalte manifest henvises det flere ganger til en påstått mentor, «Rikard Løvehjerte». Medlemmer av den høyreekstreme organisasjonen English Defence League (EDL) uttalte at «Rikard» var identisk med Paul Ray, som står bak bloggen Lionheart.

Les også: Lukker dørene i terrorsaken

Ray sier nå til Dagbladet at han vil reise til Norge om han ikke hører noe fra norsk politi med det aller første.

– Jeg reiser gladelig til Norge for å snakke meg ut av saken. Om politiet ikke har kontaktet meg i løpet av i dag, onsdag, vil jeg reise for å renvaske meg, sier briten på telefon i et intervju med avisen.

Ray hevder at han var med på å stifte en organisasjon som kalles Tempelridderne, men at Breivik ikke har hatt noe å gjøre med gruppen.

Han hevder å ta avstand fra terrorhandlingene, samtidig som han har sagt at Breivik «ikke er den eneste som tenker slik». Han har også sagt at han tror det vil «komme flere slike angrep» om det ikke blir gjort «drastiske endringer i innvandringspolitikken».

Les flere nyheter