Vårt lille land fylles med roser – og sorg

Maria Moen (13) har kommet til Oslo for å legge ned blomster utenfor domkirken etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya fredag 22. juli (foto: Scanpix). Les mer Lukk

Mange har søkt trøst i samholdet, det vakre og det gode denne lange uka etter terroren. Men sorgen har så vidt begynt. Kommende uke skal svært mange av ofrene stedes til hvile.

De to første ble begravet fredag, 18 år gamle Bano Rashid fra Nesodden og 19-åringen Ismail Haji Ahmed fra Hamar. Da var utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) til stede.

Landets politiske ledelse har som mål å delta på alle seremoniene, hvis familiene ønsker det. Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu kommer når 17-åringen Gizem Dogan begraves i Trondheim mandag. Det gjør også næringsminister Trond Giske (Ap). Kolstad fotballbane må tas i bruk fordi moskeen på Heimdal er for liten.

– Det er ventet 4.000-5.000 mennesker til seremonien, sier familiens talsmann Salih Bulduk.

Forbereder seg på tøff oppgave

Prester i hele landet forbereder seg på den tunge oppgaven, men har fått hjelp fra Kirkens ledelse.

– Vi har fra Kirkens side sendt veiledninger og hjelpemateriell som ikke minst handler om det å møte barn og ungdom i denne sorgprosessen, sier biskop i Oslo Ole Christian Kvarme.

I Strusshamn kirke på Askøy skal ei 18 år gammel jente begraves om få dager, ett av ofrene etter massakren på Utøya fredag 22. juli. Sogneprest Peter Richard Johansen har egentlig pappaperm, men den har han avbrutt.

– Det blir en tøff oppgave. Ikke bare er det så tragisk det som har skjedd, men det kommer til å bli et stort trøkk. Det kommer til å være mye folk, og mediene kommer helt sikkert til å være der. Det er tøft for alle, og selvfølgelig også for presten, sier Johansen til TV 2.

– Ofte er det slik at når man selv er i fullstendig mørke, så er det viktig å få gå sammen med noen som ser lyset der fremme. Noen som kan lede vei, det tror jeg kanskje er det viktigste, sier presten.

Rosenes by

For hver dag som går etter terrorangrepene, vokser roseteppet utenfor Oslo domkirke. Mandag skal Oslo kommune avgjøre når blomstene skal fjernes, men antakelig slutter ikke folk å legge ned flere i tida framover.

Blomster preget også den helt spesielle åpningen av årets Norway Cup i helgen. En sterkt berørt Timbuktu var blant artistene som sto på scenen etter en rosemarsj med mange tusen unge deltakere. Det lange toget krysset hele Ekebergsletta i Oslo.

– Uansett hvor mye hat som finnes, så er det så enormt mye mer kjærlighet her i verden. Det har Norge vist den siste uka, sa den svenske rapartisten.

Les også: Alle våre saker om terrorangrepene

Tårer i domkirken

Maria Mena innledet minneseremonien med Ole Paus-låten «Mitt lille land» i Oslo domkirke lørdag ettermiddag. Visen har blitt et ikon etter tragediene som kostet 77 menneskeliv sist fredag.

– Jeg har aldri vært så stolt over landet mitt som jeg har vært i det siste, og denne låten formidler nettopp dette, sa Mena. Etterpå kom tårene.

Mange gråt også da Bjørn Eidsvåg sang de to låtene «Evig hvile» og «Eg ser», sistnevnte allerede mye brukt i begravelser.

Konserten ble vist på storskjerm på Youngstorget i Oslo og i byer over hele landet.

Unge Venstre samlet

Unge Venstre-medlemmer møttes som planlagt på Tromøya ved Arendal lørdag og holder på fram til tirsdag. Som det første politiske arrangementet etter terrorhandlingene, får det stor symbolsk betydning. Politiet er til stede, men ellers er det ingen store sikkerhetstiltak.

– Det føles veldig deilig å komme hit, treffe andre medlemmer, snakke sammen og gi hverandre en klem. Dessuten vil vi vise at vi må fortsette å kjempe for det vi tror på, sier 21 år gamle Kathrine Næss Hald fra Kristiansand.

Sommerleiren til Natur og Ungdom er avlyst.

I uka som kommer blir det flere minne- og takkemarkeringer. Kronprinsesse Mette-Marit besøker mandag formiddag frivillige i Røde Kors som deltok i hjelpearbeidet etter terroraksjonen. Kongen og kronprinsen deltar i en markering på Stortinget samme dag.

Kondolanser

Hilsener fra hele verden fortsetter å strømme inn via mange kanaler. Turister besøker de berørte stedene i Oslo og legger ned blomster og hilsener, noen kommer ens ærend.

En egen nettbasert kondolanseprotokoll for barn og unge er åpnet, og alle tegninger, dikt og tanker vil bli tatt vare på.

Mange sender også minneord til NRKs kondolanseside. «Jag sänder kramar och hälsningar till våra kära grannar, jag älskar Norge», skriver svenske Per. «Mit og mange danskes hjerter gør så forfærdeligt ondt i disse dagene», hilser Hans fra Danmark.

Les flere nyheter