Politiet prioriterte å tømme Oslo etter bomben

Politiet prioriterte å tømme Oslo etter bomben Les mer Lukk

Politiet fryktet at flere bomber kunne gå av i sentrum og ville ha folk ut av byen. Derfor ble ikke hovedstaden forseglet etter terrorangrepet 22. juli.

Pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni Grøndahl, understreker at politiets hovedoppgave er å redde liv og helse.

– Hadde vi forseglet byen, hadde folk blitt stengt inne. For oss var det viktigste å få folk ut av byen i tilfelle det fantes flere bomber som kunne ha gått av, sier hun til NTB

Les også: Alle våre saker om terrorangrepene

Breivik ble forsinket

Under avhør fredag forklarte terrorsiktede Anders Behring Breivik at hans tidsplan fredag 22. juli gikk i vasken. Både før bombeangrepet og massakren på Utøya ble han forsinket av lange bilkøer. Forsinkelsene kan ha reddet liv.

Breivik har tidligere innrømmet at han egentlig hadde planlagt å bombe Regjeringskvartalet tidligere på dagen da flere var på jobb, og at han ønsket å ta livet av Gro Harlem Brundtland som var på Utøya fram til klokken 15.

Vil ikke kommentere

Pressesjef Grøndahl ønsker ikke å kommentere om en eventuell forsegling av Oslo kunne ha stanset Breivik og dermed forhindret massakren på Utøya. Hun vil heller ikke svare på om det bør være standard prosedyre å avstenge byer etter slike hendelser eller om norsk politi har kapasitet til å gjennomføre en slik forsegling.– Våre vurderinger avhenger av den aktuelle situasjonen som oppstår, svarer hun.

Les flere nyheter