Tidligere nynazist: Skammer meg

Det er likheter mellom det Anders Behring Breivik forfekter og det nynazistene står for, sier en tidligere nynazist. På bildet ses den terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei til avhør. Foto: Morten Holm / SCANPIX. Les mer Lukk

Den tidligere nynazisten Tom Kimmo Eiternes føler stor skam etter terrorangrepene. – Mye av det jeg hadde lagt bak meg, kom tilbake, sier han.

36-åringen som nå lever «et vanlig liv», jobber som sosionom, er gift, har enebolig og mastergrad i sosialt arbeid. På 1990-tallet var han en av landets mest fanatiske nynazister. I 1998 trakk han seg ut av miljøet.

– Da jeg hørte at det var en høyreekstremist som sto bak, følte jeg stor skam, sier han til VG Nett.

– Alle minnene dukket opp igjen, som de forvridde, utopiske diskusjonene, fortsetter han.

«Samme møkka»

Anders Behring Breivik peker ut islam som trusselen. Nynazistene peker på jødene. Eiternes som er fra Karmøy og som har tilhørt gruppen Einsatz som skal ha planlagt å likvidere 30 blitzere på åpen gate, samt befri Varg Vikernes fra fengsel, mener at det i bunn og grunn dreier seg om det samme:

– Jeg kjenner meg igjen i noe av det han sier. Det er «same shit, new wrapping».

Påstanden forklarer han slik:

– Han betrakter regjeringen som forrædere, noe vi også gjorde. Han velger ut mål som i hans tanke er naturlig: Arbeiderpartiet styrer Norge, og de åpner for flerkulturell innvandring til Norge, og ifølge hans forkvaklede ideologi ser han på seg selv som en korsfarer som kjemper mot islamiseringen, sier Eiternes.

Oppfattet seg som profet

Han innrømmer at han i sin tid som en av de mest profilerte nynazistene hadde mange av de samme tankene som Breivik har.

– Det er det som er så skummelt. Jeg så på meg selv som en slags profet som i framtiden ville bli hyllet for det jeg gjorde, sier han.

Og mennesker med så ekstreme holdninger blir gjerne svært paranoide og leter etter bekreftelser på konspirasjonsteoriene sine, fremholder den tidligere nynazisten.

– Konspirasjonsteoriene, det at en hater andre mennesker på grunn av etnisitet eller religion, og at en er villig til å utføre masse vold, er likheter, sier han.

Selv tror han at han ville ha støttet bombeangrepet på Regjeringskvartalet dersom han fortsatt var høyreekstrem, men ikke massakren på Utøya.

– Ut fra den ideologien vi var blendet av, var det ingen tvil om at Arbeiderpartiet og den norske regjeringen var legitime mål. Jeg tror at den bomben i Oslo nok også i dag er mange nynazisters våte drøm. Men jeg tror ingen organisasjoner på ytterste høyre fløy vil støtte det Anders Behring Breivik har gjort på Utøya, sier han.

– Elitegruppe

Henrik Lunde som tidligere jobbet ved Anti-rasistisk senter og som er ekspert på det norske nynazistmiljøet, er enig i at det er likheter mellom Breivik og det Eiternes sto for på 1990-tallet.

– Eiternes tok det heldigvis ikke så langt. Men de så på seg selv som en elitegruppe, som ville vekke folk og gjøre aksjoner. De så med forakt på massene og på politikere som svikere, sier han.

Lunde tror et altfor stort alkoholforbruk «ødela» for norske nynazisters gjennomføringsevne.

– Mange drakk seg bort fra å gjennomføre noe. Vi var ganske engstelige for at det skulle komme «smitte» fra Sverige, men det var aldri noen som hadde det organisatoriske talentet i Norge. Det var veldig mye fyll, sier han.

Les flere nyheter her