Tegner opp grensa 17. august

Tegner opp grensa 17. august
Sør-Sudan og Sudan ble lørdag enige om å tegne opp den endelige grensa mellom landene i midten av august. De lover også å finne en løsning på olje- og valutaspørsmålene innen oktober.

Sudanske og sørsudanske ledere signerte lørdag en avtale om at 300 etiopiske FN-soldater skal settes inn for å patruljere grenseområdene mellom de to nabolandene. Soldatene skal hentes fra den fredsbevarende styrken som befinner seg i det omstridte Abyei-området, og skal utplasseres i neste uke.

– Det er en svært viktig avtale fordi det handler om ett av de mest sensitive spørsmålene, nemlig hvordan grensekontrollen skal foregå, sier USAs spesialutsending til Sudan, Princeton Lyman.

Ifølge Sør-Sudans minister for vannressurser og irrigasjon, Paul Mayom, kan antallet grensesoldater komme til å variere. Ifølge avtalen som lørdag ble signert, skal partene møtes 17. august for å tegne opp den endelige grensa.

Les også: Et nytt land blir til

Valuta

Etter det første forhandlingsmøtet mellom Sudan og Sør-Sudan siden delingen 9. juli, kom Sør-Sudans fredsminister og forhandlingsleder Pagan Amum hjem til Juba med følgende beskjed:

– Vi er enige om at vi innen 30. september skal komme fram til en endelig avtale om valuta- og oljespørsmålene.

Nettopp disse temaene har Amum, som er Sør-Sudans fredsminister, tidligere sagt gir grobunn for en «økonomisk krig» med myndighetene i Sudan.

I Sør-Sudan har man for eksempel fryktet at Sudan ville nekte å kjøpe tilbake store mengder sudanske pund som er i sirkulasjon i sør. Dette spørsmålet har de to landenes sentralbanker nå diskutert, ifølge Amum.

Les også: FN beskylder Nord-Sudan for bombing og tortur

Olje

Et annet sentralt spørsmål er Sudans ønske om å få kompensasjon for oljeressursene som nå tilhører nabolandet. Rundt 75 prosent av oljeproduksjonen i området pumpes opp i Sør-Sudan, og regjeringen i Khartoum har sagt at de vil skru opp transportavgiftene for å ikke tape for mye.

Lørdag sier imidlertid Amum at Sudan har gått med på å legge avgiftene for bruk av rørledningene i nord på et nivå som er i tråd med «internasjonale standarder».

Forhandlingene ble ledet av meklere fra Den afrikanske union (AU) og dreide seg ifølge Amum også om hvordan verdenssamfunnet kan bidra til å kompensere Sudan for noe av landets økonomiske tap.

Les også: Jubel i Juba: - Endelig er vi fri

Les flere nyheter