Kinesiske advokater advart av myndighetene

Flere samlet seg denne uken for å minnes dem som omkom i togulykken nær byen Wenzhou øst i Kina i forrige uke. Foto: Reuters/China Daily/Scanpix Les mer Lukk

Kinesiske myndigheter beklager at det virker som de har beordret advokater om å ikke bistå pårørende etter togkollisjonen i forrige uke, hvor 40 personer omkom.

Lørdag beklaget kinesiske justismyndigheter at en ordre hadde blitt sendt ut til advokatfirmaer i byen Wenzhou. Alle ble bedt om å rapportere til myndighetene og den lokale advokatforeningen med en gang pårørende ba om juridisk hjelp.

– Sårbart tema

I beskjeden som ble sendt til advokatene, skal de ha blitt bedt om å ikke ta på seg saker for pårørende, da «ulykken er et svært sårbart tema når det gjelder sosial stabilitet», skriver det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Minst 39 mennesker omkom og over 200 ble skadd da et høyhastighetstog krasjet i et stillestående tog øst i Kina lørdag. Det er den verste ulykken som noen gang har rammet Kinas høyhastighetsnett.

Internettprotest

Kinesiske myndigheter har blitt utsatt for sterk kritikk for måten de har taklet ulykken, og beordringen av advokatene utløste sinte protester på internett.

– Justismyndighetene og advokatforeningen i Wenzhou har forbudt advokater å støtte pårørende. Hvem jobber de for? Jeg tviler på kinesiske justismyndigheters uavhengighet, skrev bloggeren Dianfuzishangwudeguairen.

Justismyndighetene i Wenzhou har beklaget hendelsen og sier beskjeden ble sendt av advokatforeningen uten at de hadde blitt varslet. Advokatforeningen skal ha bekreftet dette, og sagt at ordren ble gitt av frykt for konflikter hvis ikke den juridiske hjelpen var god nok.

Les flere nyheter