Navn på 36 terrorofre offentliggjort

Politiet friga fredag kveld navnene på 33 av de drepte i massakren på Utøya og 3 av de drepte i Regjeringskvartalet.

Dermed er det samlede antallet drepte oppe i 77.

Til sammen er 69 personer døde etter angrepet på Utøya. Dette inkluderer en person som døde på sykehus. 33 av Utøya-ofrene var yngre enn 18 år gamle. Bomben mot Regjeringskvartalet krevde åtte liv.

Hordaland hardt rammet

Fylket på Vestlandet har mistet fem ungdommer i Utøya-tragedien. En av dem er fylkets AUF-leder Tore Eikeland (21) fra Osterøy.

Allerede søndag formiddag dukket han opp i statsminister Jens Stoltenbergs gripende tale i Domkirken i Oslo.

– Eikeland var en av våre mest talentfulle ungdomspolitikere. Jeg husker at han fikk hele landsmøtet i Arbeiderpartiet til å juble da han holdt et engasjert innlegg mot EUs postdirektiv – og vant. Nå er han død. Borte for alltid. Det er ikke til å begripe, sa Stoltenberg til høylytt gråt i kirken.

Monica Iselin Didriksen (18) fra Sund var aktiv i Sund AUF og var elev ved Bergen katedralskole. Neste måned skulle hun ha blitt del av det nye avgangskullet ved skolen. Venninner beskriver Didriksen som en unik og sprudlende jente, skriver NRK.

«Mor Utøya»

Også Monica Bøsei (45) har blitt viet spesiell oppmerksomhet av statsminister Stoltenberg. Bøsei var mangeårig leder av Utøya og gikk under navnet «Mor Utøya».

Hun var blant de første ofrene for gjerningsmannens kuler etter å ha stilt ham kritiske spørsmål da de kom via samme ferje til øya. Bøsei ble drept foran øynene på sin samboer Jon Olsen og datteren Helene Bøsei Olsen.

Tirsdag 26. juli hyllet innbyggerne i Hole kommune Bøsei og de andre drepte ofrene både fra Utøya og regjeringskvartalet. Datteren Helene holdt en gripende tale for sin mor:

– Det som har hendt er helt uvirkelig. For meg og mange andre var Utøya det tryggeste stedet i verden. Jeg har mistet flere venner og moren min. Mamma var Utøya, og Utøya var mamma. Mamma var den snilleste, og jeg savner henne veldig, veldig mye.

12 fra Oslo drept

Av de 77 terrorofrene hadde 12 personer adresse i hovedstaden. For venninnegjengen til Mona M. Abdinur (18) brast håpet onsdag kveld. Vennene på Bjørndal er knust av sorg over tapet.

– Hun var så fantastisk snill. Smilte alltid og hadde et smittende humør. Det har ennå ikke gått opp for meg at hun er borte og hvor viktig hun var for meg, sier Zakaria Bougroug til TV 2.

Medarbeider Hanne Løvlie i Arbeidsdepartementet ble bare 30 år gammel. Løvlie var utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo og jobbet som førstekonsulent.

– Vi har mottatt beskjeden med dyp sorg. Hanne representerte det beste i oss. Hun var en meget dyktig medarbeider og et ungt, flott menneske. Hanne døde mens hun var jobb for oss. Vår gode og livlige Hanne vil bli dypt savnet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og departementsråd Ellen Seip.

Les mer om ofrene etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya her