Britisk høyreekstrem tror det blir flere angrep

Anders Behring Breivik bruker store deler av sitt bokmanuskript på å beskrive en hemmelig organisasjon som skal ha navnet Tempelridderne. I denne forbindelse trekker han fram sin mentor «Rikard Løvehjerte». Britiske Paul Ray knyttes til navnet, men nekter for at han kjenner Behring Breivik. Han bekrefter imidlertid at en gruppe med navnet Tempelridderne finnes. Foto: REUTERS / Francois Lenoir / SCANPIX Les mer Lukk

Den høyreekstreme briten Paul Ray, Anders Behring Breiviks angivelige forbilde, beklager terrorangrepene overfor det norske folk. Men han mener det vil komme flere slike angrep.

Dagbladet har i sin papirutgave fredag et intervju med mannen som de siste dagene er blitt pekt ut som terrorsiktede Breiviks ideologiske inspirasjonskilde.

– Hvis jeg har noen skyld i det som har skjedd, skal jeg ta det ansvaret, sier Ray til avisen.

Mentor

Paul Ray (35) har kommet i både politiets og medias søkelys etter fredagens terrorangrep i Oslo og på Utøya. I Breiviks manifest henviser han til sin mentor, «Rikard Løvehjerte». Ifølge nyhetsbyrået AP hevder enkelte medlemmer i den høyreekstreme organisasjonen English Defence League (EDL) at den såkalte Rikard er identisk med Paul Ray, som står bak bloggen Lionheart.

Ray sier han var med på å stifte en organisasjon som kalles Tempelridderne, men briten som er blogger på ytterste høyrefløy, avviser at Breivik har hatt tilhørighet til gruppen. Han hevder å ha vært helt ukjent med nordmannen i forkant av terrorangrepet.

– Likte ikke synet av ham

Til avisen Times sier Ray at han avviste nordmannens venneforespørsel på Facebook fordi han ikke «likte synet av ham». Ray karakteriserer terrorangrepene som «ren ondskap» og mener de ikke har noe å gjøre med hva han er involvert i, selv om det er mulig at han har vært Breiviks inspirasjonskilde.

Også til Dagbladet sier Ray at han tar sterk avstand fra nordmannens handlinger. Men han legger til at Breivik «ikke er den eneste som tenker slik». Ray sier at han frykter og tror det vil «komme flere slike angrep» om det ikke blir gjort «drastiske endringer i innvandringspolitikken». Men angrepene vil ikke komme fra kristenfundamentalister, som Behring Breivik blir kalt, mener Ray.

– Islamisering har skylden. Islamisering vil gi nye blodige terroraksjoner, hevder bloggeren.

Han er for tiden bosatt på Malta, noe han forklarer med at øya var de opprinnelige tempelriddernes siste base i middelalderen. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter