Forsvarer venter maksstraff

Advokat Geir Lippestad skal forsvare den terrorsiktede 32-åringen. (Foto: Berit Roald / SCANPIX.) Les mer Lukk

Terrorsiktedes forsvarer venter at retten gir Anders Behring Breivik maksimal straff dersom han anses som tilregnelig.

I et intervju med Aftenposten sier Lippestad at Breivik kommer til å nå taket når det gjelder straff.

– Så får vi se hvor det taket ligger ut fra tiltalen, om det blir terror eller forbrytelse mot menneskeheten, sier Lippestad.

Forsvareren sier at den terrorsiktede 32-åringen ikke har spurt etter noen venner eller egen familie. Men han lurer på hvor mange han har drept.

– På dette svarer jeg ganske generelt. Jeg sier at mange er drept, sier Lippestad.

På spørsmål om Breivik viser interesse for alle han har rammet, svarer Lippestad at «det han sier er at han er lei seg for at han måtte gjøre dette – men at han har vært nødt til det».

Profesjonelle

Forsvareren sier at han opplever politiet som svært profesjonelle i sitt arbeid i saken. Han opplever ikke Breivik som spesielt sliten nå, men sier at 32-åringen får hvile.

Ifølge Lippestad har Breivik en helt annen virkelighetsoppfatning enn andre.

– Jeg tror ikke det finnes noen andre i verden med en slik virkelighetsoppfatning. Å gjenfortelle blir umulig. Men han er ikke opptatt av reaksjonene på kort sikt. Det er reaksjonene om 60 år som betyr noe, sier forsvarsadvokaten på spørsmål om Breivik nå lurer på hva slags reaksjoner han kan vente seg.

Virkelighetsfjerne krav

Gjennom mediene er det kjent at Breivik har stilt flere krav for å gi opplysninger om saken, blant annet om de to påståtte terrorcellene.

– Det jeg kan si er at kravene er så virkelighetsfjerne at de er umulig å etterkomme. De er ikke av verdslig art, som det har fremkommet i mediene. Kravene bygger på hans forståelse av virkeligheten, de bunner i en total mangel på forståelse for samfunnet slik det fungerer, sier Geir Lippestad.

Han tror at Breivik har tatt stoffer for å kunne greie det han gjorde. Men han tror ikke at virkelighetsopplevelsen til 32-åringen har noe med stoffene å gjøre.

Forsvareren sier at han i møter med den terrorsiktede gir ham et kort bilde av hva som skjer i saken, og forklarer at den omfattes av stor internasjonal interesse.

– Gleder det ham, spør Aftenposten.

– Han ønsker å spre sitt budskap og skjønner at det blir spredt ved interessen. Hvis han logisk gjør vurderinger rundt dette vil mange tenke at en sånn handling ikke fører til mange tilhengere. Men igjen, hans logikk er ikke så lett å få tak i, svarer forsvareren. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter