EU vil bekjempe «ensom ulv»-terrorister

Avdelingsdirektør Jon Fitje i PST møtte terroreksperter i EU torsdag. De vil rette mer oppmerksomhet mot trusselen fra terrorister som opererer alene. Foto: AP Photo/Virginia Mayo Les mer Lukk

EUs terroreksperter vil rette mer oppmerksomhet mot faren for angrep fra såkalte ensomme ulver.

En arbeidsgruppe møttes i Brussel torsdag, og også tjenestemenn fra Norge var til stede for å informere om terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Møtet ble innledet med ett minutts stillhet.

Det kan være nødvendig å rette mer oppmerksomhet mot trusselen fra terrorister som opererer alene, uten kjente forbindelser til noen gruppe og som henter ideene fra internett, uttaler arbeidsgruppen etter møtet.

– Dette var et møte for å uttrykke sympati og for gjensidig orientering, sier avdelingsdirektør Jon Fitje i PST til NRK.

Trigger

Et tema ekspertene er opptatt av, er hvilke utløsende faktorer som får folk til å ty til vold og terror.

– Oslo-angrepene har igjen vist at terror ikke henger sammen med en spesiell religion eller tro, het det uttalelsen.

Tjenestemennene mener det må gjøres mer arbeid for å følge med på det som skjer på internett. Det er også behov for mer utveksling av informasjon og økt hurtighet i det europeiske politisamarbeidet Europol.

– Flere land i EU ga vel uttrykk for, som flere kommentarer hjemme i Norge også har gått ut på, at man muligens har fokusert for mye på jihadisme eller islamsk terrorisme, og muligens da på bekostning av faren for høyreekstreme, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Bjørn Midthun, til NRK.

– Vanskelig å avdekke

EUs terroreksperter sa seg enig i vurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste PST om at det ville være svært vanskelig å avsløre Anders Behring Breivik før han gjennomførte angrepene.

– Dette ville være vanskelig, om ikke umulig, å stoppe, sier Tim Jones, som er rådgiver for EUs antiterrorsjef Gilles de Kerchove.

Polen, som har formannskapet i EU dette halvåret, ønsker at møtet skal være et første skritt i å ta lærdom fra tragedien ved å se på de redskapene som finnes i kampen mot terror, og tenke ut nye, skriver nyhetsbyrået AFP.

Et arbeid for å begrense tilgangen til kjemikalier og kunstgjødsel som kan brukes til å lage bomber, var innledet i EU allerede før fredagens terrorangrep. (©NTB)