Rybak synger for Bano (18)

18 år gamle Bano Rashid fra Nesodden begraves fredag fra Nesodden kirke. Alexander Rybak vil minnes Bano gjennom sang. Foto: Knut Utler / privat / Scanpix og Cornelius Poppe / Scanpix Les mer Lukk

Fredag begraves 18 år gamle Bano Rashid på Nesodden. Alexander Rybak skal synge, og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil holde tale.

Etter det NTB forstår blir den unge kvinnens begravelse være den første etter terrorangrepene. Bano ble offer for Anders Behring Breiviks kuler på Utøya fredag.

Kurdiske Bano var aktiv i Nesodden AUF. Hun kom til Norge sammen med familien i 1996 etter å ha flyktet fra Irak. I Norge var hun trygg. Ingen bomber, ingen trusler. Helt til fredag 22. juli.

Søsteren overlevde

Med seg til Utøya hadde Bano en yngre søster, som klarte å flykte fra gjerningsmannen. Hennes bror Ali var ikke på Utøya.

– Svaret er ikke hat, men mer kjærlighet, sier Banos mor, Beyan Rashid ifølge Aftenposten.

Fredag må hun begrave sin datter. Familiens talsperson Rikke Lind sier at det blir både en kristen og en muslimsk seremoni. Fra regjeringen møter Jonas Gahr Støre, mens Alexander Rybak vil minnes Bano gjennom sang. I tillegg vil lokale AUF-ere hedre Bano under seremonien.

Familien har invitert alle til minnesamvær på Nesodden videregående skole etter begravelsen i Nesodden kirke.

Drømte om Stortinget

Bano utmerket seg som en skoleflink og samfunnsengasjert person som var godt likt blant folk. Hun var ikke i tvil om hva hun ville gjøre med livet sitt. Den aktive ungdomspolitikeren planla å gå veien som jurist og drømte om en plass på Stortinget.

– Bano visste hva hun sto for og hadde viljen og evnen til å få det gjennom. Hun var også en fantastisk positiv og hjertevarm jente, og sto for det beste i det flerkulturelle Norge. Dette er et voldsomt slag for oss, sier ordførerkandidat i Arbeiderpartiet på Nesodden, Nina Sandberg.

Hadde sterke meninger

18-åringen var ikke redd for å ytre seg. Hun hadde et sterkt engasjement for Kurdistan og fikk overtalt AUF til å anerkjenne Kurdistan. Bano hadde også planer om et samarbeid mellom AUF-ere og kurdiske ungdomspolitikere.

Hennes engasjement fikk også utløp i flere leserinnlegg i Aftenposten og handlet om alt fra likestilling til diskriminering. Hennes siste innlegg sto på trykk 5. juli i år under tittelen «Den som stemmer bestemmer». (©NTB)