Utenlandske medier kritiserer norsk politi

Norsk politi kritiseres blant annet for å være ubevæpnet. Bildet viser en bevæpnet politimann ved Regjeringskvartalet. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Les mer Lukk

Flere utenlandske medier forstår ikke hvordan norsk politi kan være ubevæpnet. En spaltist ved amerikanske Fox News tror en mindre streng våpenlov kunne ha forhindret massakren på Utøya.

Journalister fra andre land og kulturer stiller seg undrende til norske forhold både når det gjelder sikkerhet og åpenhet.

– Jeg vil tro flertallet av de utenlandske journalistene har minimal kunnskap om norsk samfunn og kultur, sier Rune Ottosen, professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo, til Dagsavisen.

Ubevæpnet

Onsdag kritiserte Sebastian Gorka ved tenketanken Foundation for Defense of Democracies, at dørene ble stengt under mandagens fengslingsmøtet til Anders Behring Breivik. Uttalelsen ble gjort i et intervju med den konservative amerikanske TV-kanalen Fox News.

TV-kanalens journalist var imidlertid opptatt av å poengtere politiets manglende bevæpning.

– Jeg forstår det slik at mange av politibetjentene ikke engang er bevæpnet med skytevåpen, påpekte Harris Faulkner tilsynelatende overrasket.

Fox skriver også at en mindre streng norsk våpenlov kunne ha forhindret massakren på Utøya.

– Hva slags forskjell kunne det utgjort, dersom én person, bare én, hadde vært bevæpnet og vært trenet i bruk av våpen og hadde hatt mulighet til å stanse massemorderen? skriver Fox' spaltist Cal Thomas.

Amatørmessig politi

Flere utenlandske medier gir også uttrykk for at de synes det er uforståelig at det norske politiet ikke oppdaget trusselen i forkant, og at de ikke klarte å komme seg tidligere til Utøya.

At politiet kunne bruke mellom en time og 90 minutter fra skytingen startet til de kom seg på Utøya, har vært ubegripelig for mange. Også norske medier har stilt kritiske spørsmål om politiets håndtering av saken. Totalt skal det ha tatt omtrent en halvtime før politiet klarte å komme seg fra fastlandet og over til øya.

– Jeg tror ikke vi ville klart å være der noe raskere enn det vi var, sa politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt.

BBCs reporter påpeker i et intervju med tidligere justisminister Anne Holt at politiet i Norge virker amatørmessige, særlig på grunn av problemet med å skaffe båttransport.

– Vi kan ikke kreve at politiet skal ha en fullt utstyrt båt i enhver norsk innsjø, avviser Holt.

Innvandringsdebatt

Bare tre dager etter terrorangrepene tok New York Times fatt på den norske innvandringsdebatten. De peker på kontrastene mellom Oslos øst- og vestkant.

– Byens vestside er rik, trygg og hovedsakelig hvit. Østsiden er fattigere, mindre trygg og befolket av innvandrere, mange av dem muslimer, heter det.

Avisen hevder at det blant annet er virkningene av innvandringen som synes å ha trigget bomben i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

– Tok ikke trusselen seriøst

Britiske The Daily Telegraph skriver at det norske politiet kan ha sviktet fordi de ikke tok trusselen fra høyreekstreme miljøer seriøst nok.

Avisen skriver at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i vinter advarte mot vold fra antiislamske grupper i sin åpne trusselvurdering, men konkluderte med at det var liten fare for angrep fra den kanten.

– De fleste ressursene ble fortsatt rettet mot faren fra jihaistgrupper, og lite ser ut til å være gjort for å bekjempe den nye trusselen fra ytre høyre, skriver avisen. (NTB)

Les flere nyheter