Busch: Terror-tiltale klar tidligst ved årsskiftet

Riksadvokat Tor Aksel Busch (t.v. Anders Behring Breivik på vei til fengslingsmøtet t.h). Les mer Lukk

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier at tiltalen mot terrorsiktede Anders Behring Breivik vil komme tidligst ved årsskiftet.

Busch viser til at etterforskningen av saken mot Breivik er svært omfattende, og at det derfor vil ta tid å utarbeide en tiltale, melder NRK.

– Den vil ikke være klar før årsskiftet, det får være et utgangspunkt, og så får vi se ut på nyåret hvor mye tid vi trenger. Men jeg håper at vi kan gjennomføre en hovedforhandling i tingretten i løpet av neste år, det må være vår ambisjon, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til NRK.

Les også: Fengselspresten klar til å snakke med terrorsiktet

Politietterforskerne er i gang med å finkjemme Utøya og Regjeringskvartalet etter bevis, og mange vitner skal avhøres.

– Det er et møysommelig arbeid, og jeg håper folk har forståelse for det. Av respekt for de døde og pårørende skal gjerningsmannen svare for hvert enkelt drap, med de krav til dokumentasjon det innebærer, sier riksadvokaten.

Påtalemyndigheten lover å vurdere om Breivik kan bli siktet for forbrytelser mot menneskeheten. En slik siktelse har en strafferamme på opptil 30 år.

– Vi skal selvfølgelig vurdere det nøye. I den fasen som vi er i nå, fremstår siktelsen for terrorhandlinger som hensiktsmessig, sier Busch. Terrorparagrafen omfatter blant annet å skape alvorlig frykt i en befolkning.

Det bare forbrytelser som omfattes av det nye kapittelet i straffeloven om krigsforbrytelser som har en maksimalstraff på 30 års fengsel. For de aller verste forbrytelsene ellers er lovens maksimum 21 år.

Kapittelet ble tatt inn i revideringen av straffeloven fra 2005. Så langt er det bare forsøkt brukt paragrafer som omfatter krigsforbrytelser.

I paragraf 102 heter det seg at «den som, som ledd i et utbredt eller systematisk angrep rettet mot en sivilbefolkning» skal straffes for forbrytelser mot menneskeheten. Blant en mengde forskjellige handlinger som omfattes er både drap og «umenneskelig handling som forårsaker store lidelser eller alvorlig skade på kropp eller helse».

Les også: Politiet var nær ved å skyte Breivik


Les flere nyheter fra ABC Nyheter