AUF-lederen ba medlemmer legge på svøm

Eskil Pedersen kommuniserte per tekstmelding til AUF-ungdommer på Utøya (Foto: Scanpix). Les mer Lukk

Tekstmeldinger fra AUF-leder Eskil Pedersen reddet trolig livet til flere av ungdommene på Utøya. 18 år gamle Emma Martinovic la på svøm etter å ha fått en sms fra Pedersen.

I tekstmeldingen skrev Pedersen «Legg på svøm utover», skriver VG Nett.

18-åringen forteller at hun fryktet at drapsmannen hadde en radio med samband, og at hun derfor ikke våget å bruke telefon. I stedet sendte hun en tekstmelding til AUF-lederen.

– Jeg skrev til ham og spurte hvor han var og hva som skjedde. Han svarte at han var i trygghet og at han ikke visste noe mer. Jeg svarte med å spørre: «Hva skal vi gjøre?».

Stranda

Det var denne tekstmeldingen Pedersen besvarte med en oppfordring om å legge på svøm.

18-åringen som var delegasjonsleder for AUF i Vest-Agder, beskriver at hun hadde løpt ned mot strandkanten da hun skjønte at drapsmannen var på vei etter.

– Vi satt mellom to fjellvegger og hørte skuddene. Der kunne vi ikke se annet enn opp, så han kunne nærme seg uten at vi merket det. Jeg sendte en melding til en venninne, som sa at 30 stykker gjemte seg på hovedhuset, forteller hun.

Venninnen sa at skytteren beveget seg bort fra hovedhuset.

– Jeg skjønte at han nærmet seg oss, og at han kom til å følge strandlinjen, sier hun.

Leste på leppene

Hun beskriver en enorm angst.

– Vi prøvde å unngå å snakke for vi var redd for at drapsmannen skulle høre oss. Vi snakket mye med tegn og prøvde å lese på leppene. Jeg viste de andre tekstmeldingen fra Eskil og ga tegn til at de skulle ta av seg klærne, sier hun.

Hun ga også tegn til de andre om at de skulle ta med seg lommebøker og identifikasjon.

– Jeg tenkte at vi måtte ha det i tilfelle vi ikke klarte å komme oss over, slik at vi kunne bli identifisert.

Risikabelt

Emma Martinovic sier at hun så på svømmeturen som en risiko fordi hun selv ikke er noen supersvømmer.

På egen blogg beskriver hun hvordan hun tok «ett tak for mamma og ett tak for pappa og ett tak for lillebror» for å komme seg i sikkerhet.

18-åringen ble til slutt reddet av politi som kom i en båt. Hun våget først ikke stole på at de var politi, og ba om å få se betjentenes identifikasjon.

AUF-leder Eskil Pedersen vil ikke kommentere detaljene rundt det som skjedde på Utøya, men er innforstått med at VG Nett skriver om saken. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter