Historisk dokumentasjon fra eksplosjonsstedet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Filmet viktig historie med mobilen
Johan Christian Tandberg var en av de første på stedet etter bombeangrepet i Oslo. Han dokumenterte 16 historiske minutter med mobilen sin. Filmen publiseres nå i sladdet fullengde-versjon.

Ansatte i berørte departementer er glad videoen kommer ut, forteller Tandberg.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger de siste dagene fra terrorofrene i departementene som var der, sier Tandberg.

Umiddelbart etter smellet tenkte Tandberg at det han hørte måtte være et terrorangrep.

– Jeg tenkte 11. september. Det var derfor jeg filmet. Jeg visste at dette kunne være viktig dokumentasjon. For eksempel for politiets etterforskning, sier Tandberg.

Vært i kriser før

Filmen viser kaoset rundt ham. Mennesker i sjokk, blod og enorme ødeleggelser. Noe av det første videoen viser er at Tandberg bærer vekk en såret kvinne fra katastrofeområdet.

– Når jeg kommenterer og filmer er det for å gi de som skal se filmen en reell følelse av hvor fælt dette var, sier Tandberg.

Tandberg har vært på ulykkesområder tidligere, og har sett skadde mennesker før. Han har drevet med ekstremsport og mener han er godt utrustet til å takle en krigssituasjon. Flere ganger på video sier Tandberg at han er en del av redningsmannskapene.

– Jeg ville ikke diskutere med disse sjokkskadde menneskene jeg prøvde hjelpe. Derfor presenterte jeg meg selv som en del av hjelpemannskapet, sier Tandberg.

Irrasjonelt

Tandberg ber alle i de fillesprengte bygningene om å komme seg så langt unna som mulig. Han frykter flere eksplosjoner. Samtidig går han selv inn i bygget for å se etter folk.

– Når jeg ser tilbake på situasjonen var det kanskje litt overilt å gjøre det. Men det var en unntakssituasjon. Da reagerer en kanskje litt irrasjonelt, innrømmer Tandberg.

Onsdag var han tilbake i Akersgata like ved eksplosjonsstedet for første gang etter terrorangrepet fredag 22. juli. Ansiktet har han gjemt bak et par med solbriller.

– Jeg er sliten nå. Folk har sagt at jeg kanskje burde gå og snakke med noen, men jeg har ikke gjort det. Snart skal jeg opp på fjellet, sier Tandberg.

Han er fast bestemt på at opplevelsen ikke skal forme ham på noen måte.

– Tillater jeg det har denne gale personen vunnet. Jeg vil ikke la dette prege meg. Livet må gå videre, sier Tandberg. (©NTB)