Breivik overga seg med hendene over hodet

Da beredskapstroppen nærmet seg Anders Behring Breivik på Utøya, sto han med hendene hevet høyt over hodet. Foto: REUTERS/Jan Bjerkeli Les mer Lukk

Da beredskapstroppen nærmet seg Anders Behring Breivik før pågripelsen på Utøya, sto Breivik med hendene høyt over hodet. Våpnene lå 15 meter bak ham.

Det fortalte innsatsleder Håvard Gåsbakk i Nordre Buskerud politidistrikt under en pressekonferanse i Hønefoss onsdag ettermiddag. Det er første gang at en politimann som var med på selve aksjonen forteller om hva som skjedde under aksjonen.

Da Gåsbakk, en politimann fra Nordre Buskerud og tre mann fra beredskapstroppen Delta kom i land på Utøya, hørte de skyting fra sørspissen av øya. De løp de omkring 300 meterne mot der de trodde gjerningsmannen befant seg.

– Hendene hevet

– Vi roper at vi er bevæpnet politi for å få oppmerksomheten mot oss. Vi tar oss gjennom tett kratt, så det er vanskelig å få oversikt. Men etter hvert kommer vi over i skogsterreng, og brått foran oss står gjerningsmannen med hendene hevet høyt over hodet. Han blir pågrepet på vanlig måte. Våpenet lå 15 meter bak gjerningsmannen, sa innsatslederen.

Politiets egen båt fikk motorstopp underveis til øya, og de ti politifolkene om bord ble fordelt i to private hurtiggående skjærgårdsjeeper som kom fra Utøya og møtte politibåten.

– Vi ble fordelt med fem menn i hver båt. Den ene båten besto at fem menn fra beredskapstroppen, mens den med meg om bord besto av meg og en annen lokal politimann samt tre fra beredskapstroppen. Den første båten hadde kraftigere motor og kom fram tidligere enn oss, fortalte Gåsbakk.

Forskjellige retninger

Da politifolkene fra beredskapstroppen kom til øya ble de møtt av ungdommer som kom løpende og pekte mot nordenden av øya, og politifolkene satte da kursen i denne retningen.

Da båten med Gåsbakk ankom, var altså situasjonen en annen og politifolkene satte kurs mot sørspissen.

Innsatsleder I Nordre Buskerud politidistrikt, Håvard Gåsbak fortalte om aksjonen på Utøya fredag på onsdagens pressekonferanse i Hønefoss. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Etter at politifolkene hadde pågrepet Breivik ble én mann satt av til å ha kontroll på gjerningsmannen, mens de øvrige ble opptatt med livreddende førstehjelp og evakuering.

Gåsbakk var ikke på vakt da beskjeden om skytingen på Utøya kom, men var på plass på politistasjonen ti minutter etter at han fikk beskjeden, klokken 17.43. Det samsvarer med den tidslinjen politiet hele tiden har holdt seg til.

Da han ankom Storøya ved Utøya, ankom de første bilene fra beredskapstroppen i Oslo, fortalte innsatslederen på pressekonferansen.

Han understreker at de lokale politistyrkene ikke måtte vente på beredskapstroppen før de tok seg til Utøya, ettersom de var klar med politibåten i det øyeblikket beredskapstroppen Delta ankom stedet.

Les flere nyheter