Første statsråd tilbake på kontoret

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud flyttet onsdag tilbake til departementsbygningen i Akersgata 59 etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Les mer Lukk

Rigmor Aasrud er den første statsråd som er tilbake på sitt ordinære kontor etter terrorangrepet.

Med seg har hun rundt 20 personer, i ledelse og kriseteam. Det er både vemodig og godt å være tilbake, syns fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren.

– Jeg er glad vi kan gjøre normale ting igjen, men utsikten fra kontoret er en påminnelse om det forferdelige som har skjedd. Utenfor pleier det å myldre av folk. Nå er det folketomt, sier Ap-statsråden.

Se video: Så brått endret Oslo seg

Trenger 2.000 plasser

Aasrud er også ansvarlig for regjeringsbyggene, men har foreløpig ikke mye ny informasjon å dele. Departementenes behov er 2.000 nye kontorplasser. 13 av 18 departementer har fått nye midlertidige adresser.

Utsiktene ser ikke gode ut for statsministerens høyblokk.

– Dette er det fagfolk som må avgjøre, men med mitt blotte øye ser det ikke lovende ut. Vi må nok være forberedt på at den må rives.

Statsministerens kontor er midlertidig flyttet til Forsvarsdepartementet. Midlertidigheten kan vare fra noen måneder og til år.

– Nå må vi ta en ting av gangen. Fortsatt letes det etter savnede i regjeringsbygget, sier hun.

Ifølge departementsråd Ingelin Killengreen vil andre departementer som holder til i samme bygning som Aasrud, kunne flytte tilbake i løpet av et par dager.

Les også: – Svaret er enda mer demokrati, mer åpenhet

Var i Telemark

Rigmor Aasrud befant seg i Telemark med ministerplikter da bomben gikk av fredag. Hun dro sporenstreks tilbake til Oslo, men på veien ble bilen møtt av hele rekken med politi- og sykebiler. Katastrofen var gått fra vondt til verre.

Siden har Aasrud vært kirkeminister til fulle. Hun har møtt pårørende på Sundvolden og deltatt ved en rekke gudstjenester.

Hun synes det er vanskelig å ha utsikt til det ødelagte Regjeringskvartalet.

– Det er veldig sterkt å se ødeleggelsene, og det kan være fristende å trekke for gardinene. Men det skal jeg ikke gjøre.

Aasrud er glad hun har lang erfaring som ordfører og leder av kriseteam.

– Gode medarbeidere og kolleger hjelper på og dessuten har jeg en helt fantastisk sjef i statsministeren, sier Aasrud.

Se video: Filmet like etter eksplosjonen (OBS! Sterke scener.)