– Pressen må ta mer hensyn overfor Utøya-ofrene

En gruppe sørgende ungdommer tenner lys og legger ned blomster på brygga ved Utvika Camping søndag ettermiddag. AUF-leder Eskil Pedersen og partisekretær Raymond Johansen maner om at mediene tar mer hensyn til de berørte etter Utøya-tragedien. Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix. Les mer Lukk

Flere av ofrene har snakket villig med pressen om sine opplevelser på Utøya. Men mange av dem angrer også på medieoppmerksomheten.

Selv gjort i den beste hensikt, bør pressen vite at de må gå forsiktig fram når de dekker Utøya-tragedien. Det understreket statssekretær Raymond Johansen (Ap) og AUF-leder Eskil Pedersen på tirsdagens pressekonferanse om framtiden til Utøya på Youngstorget.

Han får støtte av psykolog Atle Dyregrov som er leder for Kriseteamet i Bergen kommune.

– Det er akkurat som mediene har kastet all vurderingsevne over bord i denne saken, mener Dyregrov.

Ringes døgnet rundt

Johansen synes på generelt grunnlag at pressen har gjort en utmerket jobb med å dekke tragedien, men sier seg skeptisk til det store mediepresset ofrene og deres familier blir konfrontert med.

– Pårørende og overlevende som ikke er medievante, ringes døgnet rundt av pressen. De er sjokkert over omfanget av henvendelser fra mediene. For mange er det fortsatt for tidlig å fortelle offentlig om hva de har opplevd. Trå varsomt. Kontakt heller oss slik at vi kan videreformidle kontakt med dem som ønske å stå fram, sier Johansen alvorlig.

Statssekretæren forteller at pårørende også har reagert kraftig på medienes bildebruk etter tragedien.

– Flere av bildene er tatt før politiet er kommet til stedet, og det er tøft for de pårørende å se, understreker han.

Mange angrer

Pedersen reagerer på at mange medier ikke godtar et avslag på spørsmål om intervju.

– Jeg har hørt om at flere personer har latt seg overtale til å stille opp og deretter angret. Flere føler seg også misforstått når saken kommer på trykk eller TV. Mediene må være mer forsiktige i denne situasjonen. Hensynet til de berørte må komme først, selv om mediene selvsagt har en viktig jobb å gjøre, sier han.

Selv er Pedersen tydelig på at han ikke ønsker å dele sin opplevelse på detaljnivå med resten av Norge.

– Går for langt

Psykolog Atle Dyregrov, som arbeider med personer som er direkte berørt av tragedien, mener medienes dekning av den kollektive mobiliseringen og sorgen har vært vellykket, men stiller seg kritisk til presentasjonen av de overlevendes historier.

– Først ble de jaktet på av en morder, så av pressen. Flere er blitt intervjuet foran åpent kamera uten noen form for sensur. Jeg er sjokkert over alle detaljene som er sluppet løs i norske hjem. Det er viktig å huske på at dette er sårbare mennesker som nettopp har opplevd noe helt forferdelig og er i sjokk. Mediene får den rå versjonen uten at ofrene får tid til å bearbeide det de har opplevd. Det er ikke sikkert de mener det samme som de sier om én uke. Ofrene må beskyttes, sier han.

Noe som har gjort spesielt sterkt inntrykk på Dyregrov, er smerteskrikene blant overlevende når de kommer på land, noe som er blitt vist på TV gjentatte ganger.

– Det er akkurat som mediene har kastet all vurderingsevne over bord i denne saken. Kanskje skyldes det hendelsens dramatiske karakter, at mediene simpelthen har latt seg rive med, legger Dyregrov til og mener at dette ikke er noen holdbar unnskyldning.

I likhet med Raymond Johansen understreker psykologen at det er ledere og hjelpeapparat som skal kontaktes så kort tid etter tragedien.

Les flere nyheter her