-40.000 sultende til Mogadishu på en måned

WFP-sjef Josette Sheeran starter arbeidet med å fly inn mat til hungersrammede flyktninger i Somalia, Etiopia og Kenya tirsdag. Her er hun i flyktningleiren Dadaab ved grensen mellom Kenya og Somalia. Foto: REUTERS / Barry Malone / SCANPIX. Les mer Lukk

40.000 sultne har flyktet til Mogadishu den siste måneden, anslår FN, som tirsdag starter å fly inn matforsyninger.

– I løpet av den siste måneden viser tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at nesten 40.000 somaliere som er fordrevet av tørke og sult, har tatt seg til Mogadishu for å finne mat, vann, tak over hodet og annen bistand, sier FN-organisasjonens talskvinne, Vivian Tan.

– Ytterligere 30.000 har kommet til leire som ligger rundt Mogadishu, tilføyer hun.

UNHCR regner med at opp mot 100.000 somaliere på flukt fra sult og tørke har slått seg ned i den somaliske hovedstaden de siste to månedene.

Les også: Norge bidrar med 30 millioner ekstra

Trenger mer

Vivian Tan konstaterer at det ikke kommer nok nødhjelp fram til de nødlidende, som kjemper om den maten som finnes. Det har skapt paniske tilstander og plyndringer.

– Resultatet av det er at noen av de svakeste etterlates uten noe, trass hjelpeorganisasjonenes anstrengelser, sier hun.

FN erklærte hungersnød i to områder sør i Somalia i forrige uke. 3,7 millioner somaliere, eller en tredel av befolkningen, er truet av sult. Flere millioner andre i Djibouti, Etiopia, Kenya og Uganda er rammet av tørkekatastrofen. FN beskriver det som en av de verste sultkatastrofene på 60 år.

Les også: - Europa lukker øynene for sultkatastrofe

Starter luftbru

Matutdeling på distribusjonssenteret i flyktningleiren Dadaab ved grensen mellom Kenya og Somalia. Foto: REUTERS / Barry Malone / SCANPIX

Etter nødhjelpsmøtet i Roma mandag starter Verdens matvareprogram WFP å fly inn mat tirsdag. Flyene går til Mogadishu, Dolo på grensen mellom Etiopia og Somalia og til Wajir, nord i Kenya, opplyser WFP-sjef Josette Sheeran.

Mandag opplyste FN-tjenestemenn at organisasjonen har mottatt rundt 1 milliard dollar (5,3 milliarder kroner) til nødhjelpsarbeidet, men at de trenger en milliard til innen utgangen av året for å dekke behovet.

Flere hjelpeorganisasjoner har sagt de er skuffet over den internasjonale responsen.

– Det er skammelig at bare noen få av de rikeste og mektigste landene vil forplikte seg til å redde livene til mange av de fattigste og mest sårbare, sier Barbara Stocking, leder i den britiske hjelpeorganisasjoner Oxfam.

Les alt om tørkekatastrofen