Dansk minister måtte beklage

Søren Pind på Venstres ekstraordinære landsmøte i 2009 i Odense. Foto: Thomas Bredøl. Les mer Lukk

Danmarks integrasjonsminister ber om unnskyldning for en Facebook-kommentar som sammenligner terroraksjonene i Norge og sivil ulydighet i Danmark.

Søren Pind måtte tirsdag gå ut og beklage kommentarene på Facebook, der terrorhandlingene i Norge sammenlignes med ulike eksempler på sivil ulydighet i Danmark. Pind mener seg misforstått, ifølge nettstedet jp.dk.

Han betegner tolkningen av uttalelsen som «nonsens».

– Ekstremismen øker. Flere og flere mener seg berettiget til å ta seg til rette. Opptøyene på Nørrebro. Kirkeokkupanter. Østerild. Og nå ekstremistenes mest fanatiske fjes nå i Norge, skrev Søren Pind.

Les også: Google vil ikke sensurere ekstremisme

– Nok er nok

– Det er 70-tallet om igjen. De neste årene handler om demokratiets og rettsstatens grunnfjell. Nok er nok. Enten er man med, eller også imot, heter det i kommentaren.

Det fikk miljøaktivister i Danmark til å rase. De har demonstrert mot Østerild klitplantage, et industrielt testsenter for havgående vindmøller.

– Jeg er utrolig lei for at noen oppfatter at jeg har gjort en sammenligning, sier ministeren til jp.dk

Kritisk

Også Pinds konservative har stilt seg kritisk.

– Det er jo ikke høyreekstremister som protesterer i Østerild. Det er noe helt annet, det er en politisk protest, sier de konservatives politisk talsperson Carina Christensen.

– Det vi har sett i Norge, er jo ekstremt. Det er politisk hat. Og det synes jeg vi skal være meget varsom med å sammenligne. Demokrati betyr blant annet retten til å demonstrere og protestere, sier hun.

Les også: Jensen avviser felles tankegods med Breivik

– Upassende

Socialdemokraternes politiske talsperson Henrik Sass Larsen kaller kommentaren fullstendig upassende og helt vill.

– Å kalle folk som demonstrerer i Østerild ekstremister og sette dem i samme kategori som en gal massemorder er å gå altfor langt, sier han. (©NTB)

Les alt om terrorangrepene