– Breivik trodde han skulle bli skutt på vei til retten

Her fraktes Anders Behring Breivik på vei til Oslo Tingrett mandag ettermiddag. Ifølge forsvareren trodde Breivik at han ville bli skutt på veien. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Den varetektsfengslede Anders Behring Breivik trodde han skulle bli skutt på vei til Oslo tingrett mandag, sier hans forsvarer Geir Lippestad.

Lippestad sier til NRK at Breivik ikke var overrasket over kjennelsen som lød på åtte ukers varetekt.

– Det var som ventet. Han tok det med ro, sier han.

På spørsmål om det er aktuelt å anke kjennelsen svarer Lippestad at dette ikke vil skje. Forsvareren sier at han har gitt sin klient juridisk råd om at det ikke er grunnlag for å anke.

Dagens rettsmøte fant sted bak lukkede dører, noe Breivik var skuffet over.

– Han ønsket å proklamere sin ideologi til flest mulig. Det fikk han ikke, og det er han skuffet over, sier forsvareren. Under rettsmøtet begynte Breivik å lese fra sitt manifest, men ble stoppet av dommeren. Men Breivik opplevde allikevel at han fikk sagt det han mente var viktig, sier Lippestad.

Uniformsnekt

Under rettsmøtet ønsket siktede å møte i uniform. Det fikk han ikke lov til av retten, som mente dette ville virke støtende på allmennheten og befolkningen generelt. Rettens avslag på uniformsspørsmålet kom etter en henvendelse fra politiet om hvordan retten ville stille seg til om Breivik kom iført uniform.

Politiets henvendelse til retten kom etter en avtale inngått mellom Breivik og politiet, sier Lippestad som forteller at Breivik skal ha blitt skuffet over avslaget.

Ifølge advokaten har Breivik en annen virkelighetsoppfatning enn andre mennesker. Han var ikke overrasket over hvordan han ble mottatt da han ankom rettslokalene mandag ettermiddag.

– Han sa til meg flere ganger i løpet av dagen at han regnet med å bli skutt. Han forventet at det var en slik amper stemning utenfor Tinghuset, sier Lippestad.

Tror tortur er vanlig

Han forteller at hans klient har en oppfatning av det norske rettssystemet som er fjernt fra virkeligheten.

– Han har en annen oppfatning av hvordan det å sitte i fengsel er enn det som er virkeligheten, så han opplever ting veldig annerledes enn det vi vanlige ville gjort, for å si det sånn, sier Lippestad.

Blant annet har Breivik en forestilling om at tortur er vanlig i norske fengsler, ifølge advokaten.

Lippestad håper at sakkyndige vil oppnevnes så raskt som mulig.

– Politiet og jeg skal forhåpentligvis finne to sakkyndige som skal jobbe videre med saken, sier forsvareren.

Blant det som skal vurderes, er om Breivik er strafferettslig tilregnelig.Lippestad ville ikke snakke med pressen etter at kjennelsen ble lest opp i Oslo tingrett mandag ettermiddag.

Les flere nyheter her