Norge sørger sammen

Statsminister Jens Stoltenberg holder en svært følelsesladet tale under minnestunden. Foto: AFP Les mer Lukk

Mens hele Norge samles i sorg over de nær hundre falne etter terrorangrepene, trår et uhyrlig bilde av et kaldblodig, gjennomtenkt og lenge planlagt massedrap fram.

Fakta om døde og sårede  
• Antall døde etter terrorhandlingene på Utøya og i Oslo fredag var søndag ettermiddag kommet opp i 93.

• 86 personer er døde etter massakren på Utøya.
• 7 personer er døde etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet.
• Totalt 97 personer er skadd.
• 31 av disse ligger på Oslo universitetssykehus, Ullevål. 20 av disse er fra Utøya, 11 fra Regjeringskvartalet.
• 18 av de 31 er alvorlig eller kritisk skadd.
• 4 eller 5 personer er fortsatt savnet på Utøya, men tallene er usikre.
• 1 eller 2 personer er fortsatt savnet i Regjeringskvartalet.

(Kilde: Politiet, Ullevål sykehus, NTB)

Minnegudstjenesten i Oslo Domkirke søndag ble en svært sterk markering for de døde, savnede og pårørende etter fredagens terrorangrep.

Idet forsamlingen skal gå fram til nattverd, blir mange ungdommer stående i midtgangen. De gråter, omfavner hverandre og hvisker trøstende ord. Flere går også fram til statsministeren og AUF-lederen, som deler ut klemmer.

Les sak: Fortsatt mange savnet

På første rad under gudstjenesten satt kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, statsminister Jens Stoltenberg, stortingspresident Dag Terje Andersen og AUF-leder Eskil Pedersen.

Kirken var fylt med statsråder og det øvrige politiske Norge og diplomater. Hundrevis av mennesker fikk ikke plass, men ble stående ute på den blomster- og lysdekkede plassen utenfor Domkirken.

Fakkeltog

Angrepene har skapt et enormt engasjement i befolkningen. I Kristiansand etablerte ungdommer et minnested med lys på en paviljong på Øvre Torg, skriver Fædrelandsvennen, og Finnmark Dagblad melder om åpne kirker med lystenning over hele fylket.

Mandag klokken 18 er det også planlagt fakkeltog over hele landet. En Facebook-event som søndag ettermiddag hadde rundt 210.000 besøkende, linker videre til arrangementer i blant annet Bergen, Farsund, Sortland, Vennesla og Tromsø.

– I dag er vi nordmenn

Norske sjømannskirker verden rundt har søndag også vært samlingssted for sørgende nordmenn.

Les sak: Fryktens døgn

I Stockholm deltok kronprinsesse Victoria og flere svenske ministere i Kronprinsesse Märthas Kirke. I København og Sydney var det også minnemarkeringer søndag.

AUF søsterparti Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) sørget utenfor den norske ambassaden i København. «I dag er vi alle nordmenn,» lyder blomsterhilsenen fra en av de mange som har lagt ned blomster utenfor ambassaden i London, forteller Utenriksdepartementet.

Omfanget øker

Men dagene etter angrepene i Oslo og på Utøya øker massakren i omfang. Lørdag ettermiddag ble en ny drept person funnet på Utøya, og søndag døde ett av skuddofrene på sykehuset.

Les også: La ut detaljerte beskrivelser like før terroren startet

Mange venter fortsatt på svar på hva som skjedde med deres foreldre, søsken, venner og kolleger.

Skrekkhistoriene om terrorhandlingene, som 32-årige Anders Behring Breivik er siktet for, fortsetter også å strømme ut via blogger, medier og nettsamfunn.

Fylkessekretær Adrian Pracon i Telemark AUF ble operert for skuddskader i skulderen natt til søndag. Han forteller til NTB at han overlevde ved å skjule seg blant døde ungdommer på Utøya.

Mange gjorde som han, ble liggende urørlige blant døde kamerater for å unngå drapsmannens oppmerksomhet.

– Planlagt i ni år

Det siste døgnet har også den ekstremt detaljrike planleggingen av terrorangrepene kommet fram. Et manifest på 1.500 sider ble lagt ut på nettet noen timer før bomben gikk av i Oslo.

Her beskriver Breivik hvordan han gjennom ni år har jobbet mot det han mener er muslimers ønske om å ta over Europa, og kulturmarxistiske makthavere som lar det skje.

I tillegg til avhandlinger om hans syn på konflikten mellom Europa og islam opp gjennom tidene, forteller han også ned til minste detalj om hvordan han har isolert seg fra venner for å unngå å bli lagt merke til av politiet.

Han betegner hele aksjonen i Oslo og på Utøya 22. juli som en markedsføringskampanje for sitt manifest.

Sent lørdag kveld opplyste Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, at Breivik erkjenner de faktiske forholdene rundt begge angrepene.

Les flere nyheter her