Fortsetter søket etter døde i sjøen

Dette bildet tatt fra et helikopter over Utøya fredag viser det politiet mener er den nå terrorsiktede Anders Behring Breivik idet han forlater odden på Utøya med senket våpen. Rundt ham ligger det flere lik. Foto: Marius Arnesen / Scanpix Les mer Lukk

Mannskap har lett gjennom og avsluttet søket på selve Utøya. Nå foregår søket i Tyrifjorden.

Det opplyser innsatsleder Jacob Bjertnæs i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

Politiet har nå oppjustert antallet drepte etter massakren på Utøya til 85 personer, melder Dagbladet.no.

Politiet vil ikke gå ut med noen opplysninger om antall savnede. Norske redningshunder, sivilforsvaret, brannmannskaper og dykkere deltar i letingen, opplyser politiinspektør Bjørn Erik Sem-Jacobsen i Nordre Buskerud politidistrikt.

Les også: - Norge vil være gjenkjennelig

Pressen fikk lørdag ettermiddag være med ut til kaia ved Storøya, hvor politiet satt opp hovedbase. Øya ligger like ved Utøya. Ingen pressefolk fikk være med ut til selve øya.

Innsatslederen har ledet arbeidet det første halve døgnet etter skytingen.

– Ingen ville tro at dette kunne skje i Norge. Men nå har det skjedd. Og da må vi ta det derfra, svarer han på spørsmål om hvordan han vil beskrive de første timene.

I gang med strandsøk

Røde Kors utvidet lørdag strandsøket som hele natten pågikk etter omkomne ved Utøya.


– Vi har hatt båter ute hele natten, og 25 frivillige har vært i sving. Fra i dag morges har vi vært i gang med fortsatte strandsøk, og vi satte inn 25 nye frivillige som delvis avløste de som jobbet i natt, forteller mediesjef Jon Martin Larsen i Røde Kors til NTB.

De 25 nye mannskapene har opplæring i psykososial støtte og ble innhentet fra Vestfold.

Senere lørdag hadde Røde Kors totalt 80 frivillige i letingen etter savnede og for å bistå evakuerte ungdommer og pårørende.

– Stemningen er grufull og ufattelig blant de rammede etter skytingen, sier Røde Kors-president Sven Mollekleiv. Han sier det er en massakre som har funnet sted.

Ifølge politiadvokat Carol Sandbye ved politiets pressetelefon har mannskapene lett gjennom og avsluttet søket på selve Utøya. Nå foregår søket i Tyrifjorden.

Åpnet telefonlinje for barn

Røde Kors åpnet sine lokaler flere steder i landet slik at folk har et sted hvor de kan snakke med noen, og telefonlinjen for barn og unge, 80033321, åpnet klokken 12 lørdag.

Også Norsk Folkehjelp bisto. Organisasjonen har i flere år hatt ansvar for førstehjelpsberedskapen på AUFs sommerleire på Utøya.

Åtte mannskaper fra Norsk Folkehjelp var derfor til stede da øya ble angrepet. Sju av dem var uskadd, men den åttende var lørdag ettermiddag fortsatt savnet.

– De ytet førstehjelp før ambulansetjenesten kom fram. Andre frivillige fra Norsk Folkehjelp bisto senere med evakueringsarbeidet fra øya, opplyser Erlend Aarsæther, nasjonal beredskapsansvarlig i Norsk Folkehjelp.

28 skadde

I alt 28 personer ble lørdag behandlet på Ullevål sykehus i Oslo. Flesteparten av pasientene er alvorlig eller kritisk skadde.

Sykehuset regnet lørdag ettermiddag med at det vil bli overført flere pasienter fra omkringliggende sykehus.

Av dem som er innlagt, kommer 17 personer fra Utøya og 11 fra eksplosjonen i regjeringskvartalet.

Les flere nyheter her