- Jeg trodde han skulle skyte meg

16-åringene Hana Barzingi (t.v.) og Kavitiraa Aravinthan fra Skjetten i Akershus opplevde skytedramaet på AUFs sommerleir på Utøya på nært hold. De reddet seg ved å kaste seg i vannet og svømme inn til fastlandet der de ble tatt hånd om av privatpersoner. Sent fredag kveld ble de gjenforent med sine foreldre på Sundvolden hotell. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix) Les mer Lukk

AUF-ungdommene var samlet i hovedhuset på Utøya etter bombeangrepet i Oslo. Så smalt det. Tragedien var et faktum for ungdommer fra hele landet.

– Jeg trodde jeg skulle dø, sier 16 år gamle Hana Barzingi fra Skjetten i Akershus.

Hørte skudd

Under møtet var ungdommene enige om at de kunne være glade de var på Utøya og ikke i Oslo. AUF-erne forsøkte å trøste hverandre.

– Men plutselig hørte vi skyting, høye skudd. Vi trodde det var tull. Først bare lo jeg, beskriver 16-åringen, som er fra Romerike.

Det er en uvirkelig situasjon hun og venninnen Kavitiraa Aravinthan (16) beskriver.

– Alle løp til vinduet. Det var galskap, sier Hana.

Utenfor hovedhuset sto en mann ikledd politiuniform og med skuddsikker vest, forklarer de. I hånden holdt han det jentene beskriver som en lang pistol.

– Han fyrte av minst ti skudd etter hverandre. Jeg gikk bort til vinduet og spurte «hva er det som skjer»? Han svarte at han hadde hørt skudd og at han gjerne ville at vi skulle holde oss samlet, beskriver 16-åringen.

Jentene sier de ikke trodde ham, ikke minst fordi han begynte å skyte igjen.

– Vi bare løp ut, beskriver de. Synet som møtte dem ute, var uvirkelig. Det var blod overalt. Gjerningsmannen gikk rundt og skjøt. I gresset lå en livløs person.

Løp til vannet

– Vi la oss først i gresset, men bestemte oss for å komme oss til vannet. Vi løp til stranda og kom oss i vannet, sier Kavitiraa Aravinthan.

Samtidig gikk gjerningsmannen fortsatt og skjøt rundt seg. Jentene beskriver bevegelsene hans som rolige.

– Vi tok av klærne fordi de hadde så sterke farger, så han ikke skulle se oss, sier Hana Barzingi.

Venninnen forteller at gjerningsmannen kom mot henne nede på stranda etter at hun hadde lagt på svøm.

– Jeg trodde han skulle skyte meg, sier hun.

16-åringene kom seg trygt i land på andre siden av Tyrifjorden og er fulle av godord om lokalbefolkningen som møtte dem.

– De ga oss varme tepper og klær, og de hjalp oss virkelig, sier Hana og Kavitiraa.

– Det første jeg sa til de som møtte meg på andre siden av fjorden var; kan jeg stole på dere. Så redd var jeg, sier Kavitiraa.

Ble hentet

Hana Barzingi sier det gikk lang tid før hun så noe til politiet. Det var ikke før hun hadde kommet i land på andre siden.

Fredag kveld ble jentene hentet av familien sine på Sundvolden hotell etter at de var tatt imot ved mottakssentralen som ble opprettet der.

Faren til Hana Barzingi beskriver seg som verdens rikeste mann.

– Jeg hadde tre barn der ute, og alle er i live, sier han.

– Jeg er rik. Jeg er den rikeste mannen i hele verden, sier han til NTB etter å ha fått alle trygt inn i bilen. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter