Syria bryter ut i massedemonstrasjoner

Demonstranter marsjerer gjennom gatene i Hajar al-Aswad i Damaskus tidligere i uken. Foto: REUTERS/Handout/SCANPIX Les mer Lukk

Titusener av syrere er fredag ute i gatene for å demonstrere mot presidentens regime. Syriske styrker svarer med batonger og tåregass, ifølge aktivistene.

Titusenvis av mennesker over hele Syria har tatt til gatene etter fredagsbønnen, ifølge aktivister og vitner. Demonstrantene protesterer mot president Bashar al-Assads intensiverte voldshandlinger mot opprørere.

Les også: Det muslimske brorskap blomstrer i arabisk vår

–400.000

Det rapporteres om store demonstrasjoner over hele landet.

– Mer enn 400.000 personer er samlet på Hurriat-torget i Deir Ezzor, og flere kommer til, sa Rami Abdel Rahman ved Det syriske instituttet for menneskerettigheter.

Hundrevis av andre demonstrerer angivelig i den sørlige byen Suweida, og i den nordvestlige provinsen Idlib.

Les også: Fransk og amerikansk ambassade angrepet i Syria

Kurdisk by

Hundrevis av politi- og militsmenn lojale til president al-Assad angrep tusenvis av prodemokratiske demonstranter i den hovedsakelig kurdiske byen Qamishli, skriver nyhetsbyrået Reuters. Politiet skal ha brukt batonger og tåregass.

Flere personer er skadet i det som er det første store sammenstøtet mellom myndighetene og kurdere i det fire måneder lange opprøret. Demonstrantene ropte slagord for politisk frihet og en slutt på diskrimineringen av Syrias kurdiske minoritet.

Les også: Skjøt for å drepe

Fredagsbønn

Syriske aktivister har oppfordret til store protester rundt om i landet fredag. samtidig har regjeringsstyrkene forberedt seg tidlig på de kommende massedemonstrasjonene. Sikkerhetsstyrkene rigget opp barrikader og blokkerte inn- og utganger i Qabun og Rukneddin-distriktene i Damaskus, sa Rahman.

– Tusenvis av sikkerhetsfolk patruljerer gatene, ransaker hus og arresterer folk, sa Rahman til nyhetsbyrået AFP fra Nikosia tidligere på dagen.

Les også: Store demonstrasjoner mot regimet i Syria

Støtter Homs

Demonstrasjonene skal starte etter fredagsbønnen og blir holdt for å vise solidaritet med innbyggerne i Homs, byen som har stått sentralt i opprøret mot president Bashar al-Assad.

Minst fem sivile skal ha mistet livet natt til fredag i Homs, ifølge innbyggere som nyhetsbyrået Reuters har snakket med. Det skal ha skjedd da syriske stridsvogner gikk til angrep i deler av byen.

Harde kamper har preget Homs siden forrige helg. Etter nattens hendelser har til sammen 38 sivile har mistet livet grunnet urolighetene denne uken, ifølge innbyggere og aktivister.

Les også: Den hemmelige krigen