150 år siden det første slaget i borgerkrigen i USA

Hundrevis av mennesker er i Sørstatene for å gjenskape det første slaget i den amerikanske Borgerkrigen (Foto: Scanpix). Les mer Lukk

I tidsriktige uniformer og med kanoner og muskedundere markerer amerikanske borgerkrigsentusiaster torsdag det første alvorlige slaget under borgerkrigen for 150 år siden.

Kruttrøyken driver over markene når hundrevis av amerikanere i uniformene til Sørstatene og de føderale styrkene gjenskaper slaget, den såkalte First Battle of Manassas, også kjent som First Battle of Bull Run.

Årets Manassas-slag noen mil utenfor Washington D.C. skal etter planen vare i fire dager, like lenge som det første slaget om det som den gangen ikke var annet enn en jernbaneknutepunkt.

Sørstatene vant slaget i Manassas, men fire år etterpå led de det endelige nederlaget etter krigen som startet 12. april 1861 med sørstatsstyrkenes angrep på Fort Sumter i South Carolina.

I løpet av de over fire årene krigen varte, ble 620.000 soldater fra begge sider og et ukjent antall sivile drept.

Da våpnene endelige kunne legges ned, var slaveriet slutt i Sørstatene, og svarte slaver kunne settes fri.

Krigen førte til at den føderale regjeringen i de mer industrialiserte og utviklede nordstatene ble styrket, og at plantasjelivet i de landbruksbaserte sørstatene, med sin grove utnyttelse av slavearbeidskraft, aldri ble helt det samme igjen. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter